Вежба војски Србије, САД, Хрватске и других у бази Југ код Бујановца у циљу очувања мира

vojska srbije i kosova

БEOГРAД – У бази „Jуг“ краj Буjановца припадници воjски СAД, Србиjе и четири државе региона данас су на завршном данау вежбе „Платинасти вук 15 “ приказали висок степен обучености за извршавање могућих задатака у мировним мисиjама

Вежба, на коjоj учествуjу и припадници воjски Бугарске, Mакедониjе, Румуниjе и Хрватске и српске Зандрмериjе присуствовао jе министар одбране Братислав Гашић,

Уз начелник Генералштаба Воjске Србиjе генерал Љубиша Диковић и наjодговорни страрешине српски оружаних снага завршном дана вежбе, коjа jе почла половином новембра присуствовали су и страни воjни изасланици акредитовани у Србиjи.

Уз приказ воjно полициjских поступака на конаролном пункту УН у оквиру вежбе приказан jе и начин реаговања у случаjу демонстрациjа као и „неубоjити оружjе“, односно оружjе коjе не наноси смртоносне повреде.
„Платинасти вук 15“ jе осмисљен тако да се припадници воjски земаља учесница, „у оквиру заjедничког ангажовања, обуче за ефикасну употребу неубоjитог оружjа и планирање и извршење задатака у операциjама очувања мира у мултинационалном окружењу“.

На вежби, како jе раниjе саопштено, било jе ангажоавано око 360 припадника Воjске Србиjе, маринаца СAД као и воjски Бугарске, Mакедониjе, Румуниjе и Хрватске и српске Жандармериjе.

База „Jуг“ се налази на брду Цепотина, удаљеном више од пет километара од Буjановаца и планирано jе да прерасте у међународни Центар за обуку припадника оружаних снага за учесће у мултинационалним операциjама.

Танјуг