Бујановац: Обележен Дан албанске заставе

Albanci1

Председник Националног савета Албанаца (НСА) Јонуз Муслиу поставио је данас заставу Албаније на згради НСА у Бујановцу, у склопу обележавања Дана заставе, државног празника Албаније.

 

Муслиу је заставу на балкону Националног савета поставио у присуству председника општина Бујановац и Прешево, Нагипа Арифија и Рагмија Мустафе, као и лидера политичких партија.

Муслиу је за агенцију Бета изјавио да ће након успостављања нове већине у НСА сигурно доћи и до промена у раду Националног савета.

– Наравно да ће бити промена, зато и постоје избори: да би неко био позиција а неко опозиција. И сигурно да ће бити другачијег начина рада не само Савета, него уопште у Прешевској долини – казао је Муслиу.

Обележавању Дана заставе, чија је централна прослава данас одржава у згради НСА, присуствују и албански одборници у скупштинама општина Бујановац и Прешево, као и лидер Демократске уније долине Скендер Дестани, који је и заменик председника општина Прешево.

Не присуствују народни посланици у Скупштини Србије Риза Хаљими и Шаип Камбери.

Доскорашњи председник НСА Галип Бећири, који је такодје функционер Партије за демократско деловање Ризе Хаљимија, изјавио је за агенцију Бета да нико од чланова те партије, па ни одборници скупштина општина Бујановац и Прешево, данас неће присуствовати обележавању Дана заставе у Националном савету Албанаца.

Народни посланици и чланови ПДД и Демократске уније долине, који су заједно изашли на избре за Национални савет, бојкотоваће обележавање Дана заставе јер претходно није одржана заједничка седница, односно нису усаглашени ставови о раду савета, казао је Бећири.

Поделе у НСА су настале након избора у октобру, када су већину од осам од 15 чланова освојиле две коалиције које чине пет партија, које су носиоци локалних власти у Бујановцу и Прешеву, а чији је заједнички кандидат за председника Савета био Јонуз Муслиу.

У опозицији је остало седам чланова Савета из ПДД и Демократске уније Албанаца, које су у претходне четири године управљале свим органима Савета. Најављено је и да ће у оквиру прослављања Дана заставе албанска застава бити истакнута и на згради општине Бујановац.

(Бета)