Арсениј Јацењук: Бранићу земљу од „руске инвазије“

arsenij-jacenjuk

Премијер Украјине Арсениј Јацењук, прозападни политичар кога цене међународни финансијски кругови, поново је у четвртак именован у Парламенту на ту дужност и обећао је да ће бранити независност земље од „руске војни инвазије“.

 

„На нама је историјска мисија да очувамо своју државу и одбранимо нашу независност“, рекао је Јацењук за кога је гласала велика већина – 341 посланик.

Јацењук је за премијера проглашен фебруара на Тргу Мајдану, центру проевропског протеста у Кијеву који је власт смењеног про-руског председника Виктора Јануковича гушила у крви.

Потом је марта Украјина изгубила Крим који је Русија анектирала, а од априла је оружана про-руска побуна на истоку довела до погибије више од 4.300 људи.

„Земља је у рату… Руска војна инвазија није ништа друго до напад на наш територијални интегритет и независности, покушај да се уништи Украјина“, рекао је данас Јацењук, познат по јаким анти-руским изјавама и ставовима у прилог НАТО.

Међутим, Јацењук је вечерас телефоном разговарао с премијреом Русије Дмитријем Медведевом о „привредној и финансијској сарадњи“, објавиле су руске новинске агенције.

Владајућа коалиција пет прозападних странака у Парламенту Украјине требало би да покрене реформе ради обуздавања раширене корупције и извлачења земље из дубоке рецесије.

(Бета)