Александар Вучић: Резолуција ЕП о Шешељу увреда за Србију, њоме се изашло у сусрет мржњи, ксенофобији и утварама из прошлости

VUCIC NOVINARI PRAJD

Резолуција Европског парламента о Шешељу је увредљива за Србију, узнемирујућа за њене грађане и разочаравајућа, поручио је премијер Александар Вучић, наводећи му није лако да те тешке речи упути европским парламентарцима.

Премијер Вучић је упитао зашто је данас Европски парламент „изашао у сусрет мржњи, ксенофобији, утварама из прошлости“, уместо затварању рана из прошлости.

 

Србија ће бити посвећена помирењу и регионалној стабилности и никада неће пристати „на лажи, лицемерје и наметнуту колектвину одговорност“, додао је Вучић на прес-конференцији у Влади Србије.

Истовремено, премијер је захвалио посланику из Бугарске, Едвардку Кукану и словеначкој парламентарки Тањи Фајон који су покушали да „уразуме“ европске парламентарце.

Према његовим речима, у ЕП је данас донета резолуција у којој се Србија оптужује за нешто што нико од њих не разуме.

„Србија је данас осуђена што није политички и правно адекватно реаговала на долазак господина Шешеља. Ко га је пустио из Хага, ми или ви? Јесте ли нас питали нешто о томе. Нисте“, навео је Вучић и додао да Србију Хаг није обавестио ни о условима под којима ћете га пустити.

Усвојени документ није важан ни обавезујући, осим што показује неколико веома важних ствари, рекао је премијер.

„Ово је требало да представља нешто као наук за грађане наше земље да добро видимо како се односе према нама, шта је то што стварно мисле о нама и како нас доживљавају и са колико мука и тешкоћа објективних, али и неких којима се нисмо надали ћемо се тек суочавати на нашем европском путу и у блиској будућности свакако“, казао је Вучић.

„Или је уз питању лицемерје неслућених размера, или је у питању жеља да се нашкоди Србији из непозатих раузлога“, навео је Вучић и оценио да не постоји нико ко би могао државно руководство Србије да повеже са Војиславом Шешељем.

„Ја о њему (Шешељу) нећу ни да говорим, нећу ни да улазим у матрицу коју намећу Хрватска и Европски праламент“, подвукао је премијер.

Према Вучићевој оцени, резолуција о Шешељу је продукт нечије жеље да „унизи углед Србије у Европи и свету“.

„Србија није више онако безначајна и мала као што је била и није врећа за ударање. Није више ни у економији слаба као што је била“, оценио је Вучић.

Пред Србијом су светлије перспективе него пред неким земљама у региону, који не могу да прихвате чињеницу да Србија има боље место и преспективе у Европи него раније“, рекао је Вучић.

(РТС)