Јоахим Гаук: Пред Србијом је одлука хоће ли се одлучити за Брисел или за Москву

German President Joachim Gauck speaks to the media after talks with his Turkish counterpart Abdullah Gul at the Cankaya Palace in Ankara, Turkey, Monday, April 28, 2014. Gauck is on a four-day visit to Turkey. (AP Photo/Burhan Ozbilici)

Љубљана — Западни Балкан се не сме занемарити већ треба убрзати процесе помирења и укључивање држава у том подручју које то желе у ЕУ и НАТО.

То је изјавио немачки председник Јоахим Гаук на завршетку дводневне службене посете Словенији.

 

Гаук је такође нагласио да евроинтеграција југоистока Европе у ЕУ има стратешку важност за очување мира и безбедности, као и за ограничавање могућих геополитичких аспирација Русије на југоистоку Европе.

Гаук је упозорио да је пред Србијом одлука хоће ли се одлучити за Брисел или за Москву, и оценио да је за заузимање Крима била крива и недовољно јасна и доследна политика ЕУ према Украјини.

Словеначки председник Пахор рекао је да Словенија добро разуме своју одговорност при стабилизацији прилика у југоисточној Европи и да је у том смислу, колико је то год могуће, спремна да сарађује са ЕУ.

Гаукова посета Словенији је прва посета једног немачког председника Словенији након 12 година.

У сусретима с Пахором, председником владе Миром Цераром и осталим највишим словеначким званичницима, односи две државе су оцењени као одлични.

(Танјуг)