САД подржавају протесте у иностранству, али не и код куће

9N050-0033-1

САД активно позивају владе у чијим земљама се одржавају масовни протести опозиције на спокојство и уздржаност. То се посебно односи на оне земље, где се у власти налазе неугодни политичари за Вашингтон. При томе, саме САД тако велике протесте, ако што је Occupy Wall Street или митинзи у Фергусону, гуше прилично оштро.

САД обожавају протесте, ако се они одржавају у иностранству. Посебно, када народ иступа против власти са којом Вашингтон није успоставио добре односе. У Бели дом су увек добродошли лидери иностране опозиције и они који врше притисак на власт у другим земљама. Кад су избили протести у Хонгконгу, Вашингтон је позвао локалне власти на суздржаност.

„Ми настављамо да позивамо демонстранте да мирно изражавају своје мишљење, а власти Хонгконга да покажу суздржаност“, изјавио је званични представник Стејт департмента САД Џеф Ратке.

Али, да ли се САД увек воде одговарајућим стандардима, које саме постављају?

Хиљаде житеља Фергусона у држави Мисури, изашлих на улице у знак протеста против, како им се чини, крајње пристрасног односа полиције према афроамериканском становништву, нису приметили да њихове власти показују суздржаност.

Стотине људи је било ухапшено, при томе, многи нису знали ни какве оптужбе су биле подигнуте против њих.

За растеривање мирних демонстраната власти су извеле оклопна возила и употребили сузавац, гумене метке и шок бомбе.

„Ја се окренем и кажем: „Отишли су, сви одлазе, хајдемо…“. И ту су ме ухапсили“, – описује догађај једна од учесница манифестације. Према речима друге, старије жене, након тога до протестаната су се пробили полицајци, ставили им лисице и одвели у службени комби.

Пре три године, полиција је применила оштре мере приликом гушења протестног покрета Occupy Wall Street.

Тада је у Њујорку за један дан било ухапшено 700 учесника акције, који су покушали да пређу по Бруклинском мосту. Често, америчке власти дозвољавају одржавање неких протеста и демонстрација, јер на такве митинге нико не обраћа пажњу. Док су протести изоловани и малобројни, власти их не растерују, тврди активиста Центра за међународне акције Калеб Мопин. „Зато власти могу рећи: „Ево, погледајте, каква је код нас демократија, стоји пет људи са транспарентом и ми их не дирамо“. Али када протести узимају маха, добијају потенцијал да нешто промене и захватају умове милиона људи, тада власти предузимају оштре мере“, уверава експерт.

Активисти покрета Occupy Wall Street су протестовали против утицаја корпорација на политику. Према речима Калеба Мопина, америчка влада је као одговор одлучила да не позове активисте на дијалог како би са њима и њиховим идејама нашли заједнички језик, већ су их прскали гасом од паприка.

Имајући посао са таквим масовним протестима као што је Occupy Wall Street и митинзима у Фергусону, америчке власти по многим показатељима нису могле задовољити оне стандарде узджаности, које проповедају у иностранству.

Оригинал: http://russian.rt.com/article/61067#ixzz3KAAeRVQL

Глас Русије