САД: У предграђу Фергусона рањена два агента ФБИ

ferguson-nemiri-26-11-2014-1

САД: У предграђу Фергусона рањена два агента ФБИ

У округу Сент Луис недалеко од града Фергусон, у коме бесне протести, у пуцњави су рањена два агента.

 

Сарадници ФБИ уптули су се на позив у једну од кућа, у којој се, како им је речено, забарикадиран један мушкрац, међутим, на њих је отворена ватра. За пуцање је осумњичен 33-годишњи становник Сент Луиса.

За сада нису познати детаљи овог инцидента. Како је јављено, агенти су рањени, али нису животно угрожени.

Током протекле ноћу и Фергусону је ухапшено преко 40 особа, које су демонстрирале против полицијске бруталности.

 

Дарен Вилсон: Савест ми је чиста, поново бих урадио исто

ФЕРГУСОН – Полицајац Дарен Вилсон, који је у августу у граду Фергусону из пиштоља убио ненаоружаног црног тинејџера Мајкла Брауна, изјавио је у интервјуу телевизијској станици АБЦ Њуз да му је савест чиста и да би поново урадио исто.

Вилсон је рекао да се, пре него што је потегао оружје и пуцао на Брауна, бојао за свој живот, пренела је агенција АФП.

„Разлог зашто ми је савест чиста је то што знам да сам исправно обављао свој посао”, рекао је Вилсон у својој првој изјави за јавност од инцидента који се догодио 9. августа.

„Не мислим да је то нешто што ће ме прогањати. То је нешто што се просто догодило”, навео је полицајац, којем је то био први пут да је употребио оружје на радном месту.

На питање новинара да ли би се исто догодило да је Браун био белац, Вилсон је одговорио: „Да, нема сумње у то”.

Он је Брауна описао као „снажног човека”, упоређујући га са професионалним рвачем Халк Хоганом и додао: „Он је кренуо на мене и хтео је да ме убије.„

Вилсон је рекао како се бојао да ће му Браун узети службени пиштољ, додајући да је деловао у самоодбрани. „Сам себе сам упитао – могу ли ја да убијем овог типа? Је ли то у складу са законом? Одговор који сам дао сам себи је био – Морам то да урадим”, навео је полицајац.

Он је изјавио како се он и његова новопечена супруга надају да ће се ускоро вратити свом старом животу. „Ми само желимо да живимо нормалним животом. То је све”, рекао је Вилсон.

Убиство Мајкла Брауна је изазвало протесте широм САД, пошто је порота одлучила да против Вилсона неће бити подигнута оптужница због овог догађаја.

Током ноћи ухапшена 44 демонстранта

ФЕРГУСОН – Током друге, мирније ноћи у Фергусону, где се одржавају протести због одлуке велике пороте да бели полицајац Дарен Вилсон који је убио ненаоружаног афроамеричког тинејџера Мајкла Брауна не буде оптужен, ухапшено је укупно 44 људи, саопштила је данас локална полиција.

Ради поређења, 66 демонстраната је ухапшено током прве ноћи протеста, обележене паљевином, пљачком, разбијањем аутомобила и радњи и повременом пуцњавом, на што је полиција одговорила сузавцем и димним бомбама, пренео је Ројтерс.

Гувернер Мисурија Џеј Никсон је синоћ изјавио да је број припадника Националне гарде у области Фергусона који помажу полицији троструко повећан на више од 2.000.

Демонстранти су запалили аутомобил патролне полиције у Сент Луису, а полиција је прогласила протесте „нелегалним окупљањем”, упозоравајући демонстранте и новинаре да би могли бити ухапшени.

У међувремену, припадници Националне гарде су блокирали Западни Флорисант, пут који иде кроз Фергусон, а који је прве ноћи протеста био поприште највећих паљевина и пљачки.

(Глас Русије-Танјуг)