Радници српске Пореске управе са КиМ-а одбијају да буду распоређени у Царинској управи широм Србије

poreska uprava

Радници посебног одељења Пореске управе Србије (ПОПУ) са КиМ-а одбили су данас да потпишу решења у Централи Управе царина на Новом Београду о распоређивању на нове радне дужности, то јест на царинске пунктове, испоставе и остала царинска места у Србији, у оквиру службе Управе царина, а не досадашњег послодавца – Пореске управе, КоССев незванично сазнаје из више извора. Ток самог састанка, међутим, није још увек познат, као ни то са ким су радници ПОПУ тачно разговарали у Београду, јер до тренутка објављивања ове вести, делегација радника Пореске управе није била доступна за коментар, упркос ранијем обећању представнице пореских радника, иначе и председнице СО Северна Митровица, Ксеније Божовић, раније данас, да ће пружити више информација након састанка са представником Канцеларије за КиМ. Ови радници су током боравка у Београду покушали да се састану и са в.д. директором Пореске Управе Србије, Марком Маринковићем, који је то наводно одбио, КоССев сазнаје од радника који су били у Београду, а желели да остану анонимни. Након постизања бриселског споразума о ИБМ-у 2012. године, 78 радника ПОПУ са КиМ-а нема више радна овлашћења, јер је њихова служба угашена. Они су ипак наставили да одлазе на посао – царинске пунктове са српске стране према КиМ-у. Српски органи истичу са друге стране да се овим радницима изашло у сусрет колико се могло. Иако је њихово одељење угашено, Управа Царина је примила све раднике ПОПУ са КиМ-а, а приликом распоређивања узето је у обзир њихово пребивалиште, као и жеље које су изразили после првог састанка који је одржан са њима и то “у највећој могућој мери које су дозвољавале објективне околности.” Такође је истакнуто да су се радници Пореске управе са КиМ-а претходно изјаснили позитивно о новим радним местима и уговорима. У посебном проблему је и 17 службеника бивше УНМИК пореске администрације, као и 36 бивших тзв. УНМИК цариника. Они су после једностраног проглашења независности Косова иступили  из ових служби које су се интегрисале у косовски систем, када су од Царинске управе Србије добили и уговоре о привременим и повременим пословима, односно решења без радног ангажовања. У Београду су данас одвојено боравили и представници бивше пореске службе УНМИК-а који су ангажовали адвоката за решавања њиховог случаја. На КиМ-у тренутно има укупно око 220 радника српске пореске управе.

Посебно одељење Пореске управе Србије на свим административним прелазима тренутно има 78 запослених са простора КиМ-а, а након што је један од радника у међувремену и пензионисан. Ови радници су се протеклих година смењивали на свим административним прелазима између Србије и Косова, а на српској пограничној страни. Међутим, након постизања споразума о ИБМ-у у Бриселу, 2012. године, радницима Пореске управе Србије са Косова и Метохије одузета су сва овлашћења. Они су наставили да одлазе на посао, иако заправо више нису били радно ангажовани. У међувремену им је понуђен уговор о распоређивању на нова радна места у оквиру Управе царина широм Србије, а што је управо разлог за незадовољство ових радника.

Ксенија Божовић без коментара

Један од представника пореских радника Србије са КиМ-а, која је истовремено и председница косовске СО Северна Митровица, Ксенија Божовић, у кратком разговору за наш портал данас око поднева потврдила је да су радници Пореске управе у Београду и да су управо кренули на састанак са представницима Канцеларије за КиМ. Она није желела, међутим, да даје никакве друге детаље о њиховом боравку у Београду, уз образложење да се налази на улици и да жури на састанак, обећавши да ће за сат времена да одговори на наш позив. До објављивања овог чланка Божовић се, међутим, није јављала на више наших узастопних позива и није била доступна за коментар.

Осим промене локације радног места, пореским радницима са Косова, посебан проблем представља нова систематизација, према којој се не вреднује висока стручна спрема (ВСС), а коју су морали да имају да би радили као порески службеници, већ само средња (ССС) и виша стручна спрема (ВШС), предвиђене систематизацијом радних места за царинике, истакло је неколико радника ове службе у разговору за КоССев, који су инсистирали на анонимности.

Када се то ‘преведе’ на личне дохотке, примера ради, плата службеника ПОПУ на КиМ-у се креће од око 70.000, до око 100.000 – 130.000 динара, у оквиру које је урачунат и косовски додатак од 50%. Ове плате су у прошлости биле и знатно веће док се примао пун косовски додатак. Плате у царинској служби би биле ниже.

Контрадикторне информације

На састанку који су представници Пореске управе са КиМ-а (укључујући и раднике бивше пореске и царинске службе УНМИК-а) имали у Београду 24. октобра, у Централи Управе царина на Новом Београду – са четири званичника ове службе, а којем је присуствовао и српски официр за везу са Приштином, Дејан Павићевић, радницима са КиМ-а је предочено да се после укидања Посебног одељења Пореске управе, а због укидања послова које је то одељење обављало, Пореска управа изјаснила да нема више потребе за радом 79 државних службеника поменутог одељења, затраживши да их преузме Управа царина, што је ова управа и учинила, али само за око 30 службеника. Међутим, Одлуком Владе Републике Србије о изменама Одлуке о максималном броју запослених у органима државне управе, јавним агенцијама и организацијама за обавезно социјално осигурање („Сл. гласник РС“, број 40 од 11.04.2014. године), број извршилаца у Управи царина је убрзо повећан на 79.

Шта су били предлози решења на састанку од 24. октобра?

 

Такође још увек није познато да ли се и на који начин на јучерашњем састанку у Београду дискутовало о предлозима за решење са састанка од 24. октобра у Централи Управе царина, а на којем је био присутан и Дејан Павићевић. Тада је предложено:

 

  1. Вратити све у пређашње стање.

  2. Формирати посебно одељење у оквиру Министарства финансија у коме ће бити распоређени службеници Посебног одељења Пореске управе и који ће обављати послове на пунктовима.

  3. Представници преузетих службеника ће спровести анкету у којој ће се сви изјаснити коме одговара да ради у унутрашњим испоставама и у којим, те да списак са тим подацима достави Управи царина до 29. октобара 2014. године.

За царинске пунктове на КиМ -у, систематизована су само радна места за која је потребна ВШС и ССС, то јест за 16 преузетих службеника. Остали службеници ПОПУ са КиМ-а, а који имају ВСС, распоређени су по унутрашњим организационим јединицама Управе царина. Осим стручне спреме, разлог за преузимање само 16 радника за царинске пунктове, према процени српских органа јесте и тај што “ни врста, ни обим посла на царинским пунктовима не дозвољавају распоређивање свих 79 радника на царинске пунктове. Такође, не постоје ни физичке могућности да сви буду смештени не само на царинске пунктове, него и у најближе организационе јединице административне линије са КиМ,” наведено је у записнику са овог састанка.

Службеницима са Косова и Метохије на истом састанку је објашњено и то да је приликом распоређивања узето у обзир њихово пребивалиште, као и жеље које су изразили после првог састанка који је одржан са њима, такође у Централи Управе царина и то “у највећој могућој мери које су дозвољавале објективне околности”. Такође је истакнуто да су се радници Пореске управе са КиМ-а претходно изјаснили позитивно у вези са распоређивањем на нова радна места, без притисака – што су тврдили представници са КиМ-а, а у упитнику са основним подацима, или су директно звали Одељење за људске ресурсе. Према информацијама са овог састанка, 14 службеника се изјаснило да ради у унутрашњим јединицама Управе царина, док 16 службеника већ има пребивалиште ван подручја КиМ.

Са друге стране, чланови делегације са КиМ-а су истакли да су за ова образложења први пут чули, те да им је обећано другачије решење, односно формирање посебног одељења за све запослене из ПОПУ-а, као и да су им у Канцеларији за КиМ истакли да је циљ да сви Срби остану запослени на КиМ-у “тамо где и живе.” Ова делегација је поновила оно што и сада заступа, да се ради о притиску услед чега ће доћи до исељавања, те да могу да прихвате само то да буду распоређени или на царини, или да остане пређашње стање, или да се формира посебно одељење ПОПУ које би могло да ради при Министартству за финансије.

Нерешен статус 17 службеника бивше УНМИК пореске администрације и 36 цариника УНМИК царине

Уз раднике српске службе Управе прихода, у посебном проблему је и 17 службеника бивше УНМИК пореске администрације, као и 36 бивших тзв. УНМИК цариника. Они су на основу  неколико докумената Владе Србије, а после једностраног проглашења независности Косова 17. фебруара 2008, (закључци владе бр. 02-812/2008 од 21. фебруара 2008. год. и бр. 112-1619/2008-002 од 17. априла 2008. год.) прво напустили дотадашње службе на Косову, да би их Пореска управа Србије потом и преузела 1. септембра исте године, када су се преузимале и остале службе, попут полиције, затвора, железнице итд. Према овим документима, министарства Србије (унутрашњих послова, за КиМ, правде, финансија – управа, царина и пореске управе) обавезала су се да преузму раднике који су били запослени у Привременим институцијама Косова и Метохије. Ови цариници су тако добили решења о раду, али без радног ангажовања, док су службеници УНМИК-ове пореске администрације добили уговоре о привременим и повременим пословима, док су се сада већ косовска пореска и царинска служба на Северу Косова, практично тада и угасиле.

Бивши УНМИК цариници су се тако од јесени 2008. године нашли на принудном плаћеном одсуству, са личним дохоцима из Србије који су засновани на нивоу просека последња 3 лична дохотка које су ови радници примили у УНМИК царинској служби, то јест, платом од 18.000, до 23.000 динара.

А бивши радници УНМИК пореске службе су у протеклих седам година имали 13 уговора са српским пореским системом, али и годину и по неплаћеног периода. Њихов лични доходак је обрачунат као минималан лични доходак према стручној спреми, што у пракси износи од око 18.000, до 40.000 динара. Од 12. септембра ове године, међутим, службеници пореске администрације, то јест, некадашњим службеницима УНМИК-а, уговори нису обновљени.

Ови радници су у Београду данас ангажовали и адвоката који ће заступати и њихов случај, након што су се протеклих година више пута безуспешно обраћали представницима српске власти током различитих сазива владе.

На Косову и Метохији има укупно око 220 радника Пореске управе при систему Републике Србије.

КоССев