САД: Од јутрос нови немири у Фергусону и другим градовима, горе радње, пуца се на ватрогасце

fergusun

ФЕРГУСОН – Гувернер америчке савезне државе Мисури Џеј Никсон, наложио је данас да се распореде додатне снаге Националне гарде у Фергусону, где су избили насилни протести после одлуке пороте да се не подигне оптужница против полицајца који је убио ненаоружаног Афроамериканца.

 

Додатне снаге ће обезбеђивати полицијску станицу Фергусона, која је била на мети демонстраната, саопштила је гувернерова канцеларија.

ЊУЈОРК – Од Сијетла на западној обали САД, све до Њујорка на источној, преко Чикага и Лос Анђелеса, хиљаде Американаца су прошле ноћи на улицама протестовале због одлуке суда да се не подигне оптужница против белог полицајца који је августа ове године убио једног ненаоружаног младог црнца у Фергусону, предграђу Сент Луиса.

Председник Барак Обама и породица убијеног Мајкла Брауна узалуд су позивали на мир, одмах после синоћне објаве одлуке суда.

Још док је Обамин позив на поштовање закона и мирно протестовање преношен уживо, на телевизији из Беле куће на делу екрана приказиване насилне демонстрације у Фергусону и другде.

Синоћна одлука пороте, мада очекивана, одмах је изазвала велике немире у самом Фергусону, где су десетине зграда запаљене као и два полицијска возила, а многе радње опљачкане, навео је данас шеф полиције Сент Луиса Џон Белмар и додао да зграде и даље горе.

Он је рекао да је синоћно насиље „вероватно много горе него најгора ноћ коју смо имали у августу” у протестима после убиства црног тинејџера. Рекао је да је лично током ноћи чуо око 150 пуцњева и да полиција није испалила ни један метак.

Чим је објављена одлука велике пороте поред Фергусона црни демонстранти су изашли на улице градова широм САД. Неколико стотина демонстраната изашло је на Тајмс сквер у Њујорку носећи црне плакате на којима је писало „Расизам убија”, „Нећемо да ћутимо” и осуђујући „Полицијски расизам”.

Демонстранти су узвикивали „Нема правде, нема мира!”, а њихов број се повећавао како је време одмицало. Други су поредили полицију са Кју Клукс Кланом и узвикивали увреде, преносе извештачи агенција Франс прес.

Велики број полицијаца је ограничавао кретање демонстраната а полицијски хеликоптер је надлетао њујоршки трг. Шеф полиције Бил Бартон дошао је до Тајмс Сквера, а неко га је погодио црвеном течношћу у лице.

Друга група демонстраната окупила се на Јунион скверу, другом тргу у јужном делу Менхетна, а трећа је кренула пешке ка Харлему иза плаката са натписом „Правда за Мајкла Брауна” – црног 18-огодишњег младића који је убијен из ватреног оружја у Фергусону у августу.

PHOTO: One of the buildings burned to the ground during protests after a grand jurt decided not to indict a police officer in the killing of an unarmed teenager, Nov. 25, 2014, Dellwood, Mo.

У Вашингтону неколико стотина демонстраната окупило се испред Беле куће и узвикивало „Руке увис не пуцајте!” – паролу с демонстрација августа у Фергусону, градићу у централној држави Мисури.

Носили су плакате „Зауставите расистички терор полиције” и „Живот црнаца је важан”.

Демонстрације које су углавном припремљене унапред јер се чекала одлука велике пороте, такође су одржане у Бостону, Филаделфији, Денверу, Сијетлу, Чикагу и Солт Лејк Ситију, али су углавном протекле без већих окршаја с полицијом.

У Оукленду (Калифорнија) око 2.000 људи блокирало је аутопут, према америчкој телевизији Си-Би-Ес, после чега су уследила бројна хапшења.

PHOTO: Cars which were set on fire when rioting erupted following the grand jury announcement in the Michael Brown case sit on a lot, Nov. 25, 2014 in Dellword Mo.

У Лос Анђелесу демонстранти су покушавали да запоседну аутопутеве, али полиција их је спречила. Око 200 демонстраната протестовало је углавном у црним квартовима града. Неколико десетина људи покушало је да блокира раскрснице у Беверли Хилсу у јужном делу Холивуда, неки су чак покушали да легну на пут, носећи плакате са натписом „Отпор је оправдан од Фергусона до Газе”.

Одлука велике пороте да не подигне оптужницу против полицајца Дарена Вилсона који је убио црног тинејџера Мајкла Брауна почетком августа, објављена је синоћ на конференцији за штампу.

Убрзо после објављивања одлуке суда, демонстранти у Фергусону су разбили и запалили један полицијски аутомобил, а полицајци су из оклопних возила бацали сузавац да би растерали масу.

У року од неколико сати неколико зграда у Фергусону је запаљено, и почела је учестала пуцњава из ватреног оружја, пре свега на полицију и ватрогасце.

Док се насиље не смирује, савезне власти преусмеравају путничке авионе којима је одредиште Међународни аеродром Сент Луиса, јер се из оближњег Фергусона пуца и у ваздух.

Избили масовни немири у Фергусону

ФЕРГУСОН – У Фергусону, предграђу Сент Луиса, јутрос су избили масовни немири, праћени паљевином радњи и аутомобила, пошто је објављено да бели полицајац неће бити оптужен за убиство црног тинејџера.

Полицајац Дарен Вилсон је почетком августа убио црнца Мајкла Брауна што је изазвало масовне, насилне вишенедељне демонстрације црначког становништва. Полиција је одговорила јачањем надзора, али се стање у Фергусону од тада није нормализовало.

То је био повод да се у САД поведе јавна дебата о методама поступања полиције и размерама њеног наоружавања које се приближило војном.

Прошле ноћи су у Фергусону запаљени једно стовариште, продавница ауто-делова, модни бутик и још неколико продавница.

Фотограф агенције Асошиејтед прес видео је како се ватрогасци који су дошли на место једног пожара, беже када је неко запуцао на њих.

Убрзо после објављивања одлуке суда да против Дарена Вилсона неће бити подигнута оптужница, демонстранти су разбили и запалили један полицијски аутомобил, а полицајци су из оклопних возила бацали сузавац да би растерали масу.

Већина демонстраната се разишла, али су се пљачка и пуцњава наставили.

Гувернер Мисурија позива на мир у Фергусону

Гувернер Мисурија Џеј Никсон позива на „мир, поштовање и уздржаност“ када за неколико сати велика порота објави одлуку о томе да ли ће бели полицајац Дарен Вилсон бити судски гоњен због убиства ненаоружаног црног Тинејџера Мајкла Брауна 9. августа у Фергусону, предграђу Сент Луиса.

Зна се да је велика порота данас већ донела одлуку о овом случају, који је изазвао дуготрајне, понекад и насилне демонстрације у Фергусону, али и у другим градовима САД. Никсон је на конференцији за штампу рекао како ни он још не зна шта је порота одлучила, преноси АП.

Никсон је на конференцију дошао у пратњи директора за јавну безбеднопст државе Мисури и високих званичника Сент Луиса и локалног округа. Они су нагласили да ће евентуални мирни протести бити поштовани, да ће бити дозвољено и мање успоравање саобраћаја на улицама, али се неће толерисати уништавање имовине и насиље.

Гувернер Никсон је, иначе, данас завео ванредно стање у региону због могућих протеста и позвао у помоћ и 400 припадника Националне гарде. Амерички председник Барак Обама апеловао је данас да, уколико након објављивања одлуке пороте буде протеста у Фергусону, они протекну у мирној атмосфери.

(Бета-Танјуг)