Папа Фрања: Све балканске земље треба да уђу у ЕУ како би се постигао мир у региону

papa eu

Стразбур — Папа Фрања је у обраћању посланицима Европског парламента указао на важност прикључивања балканских земаља Европској унији.

„Од велике је важности да ви посланици штитите европски идентитет, како би грађани ЕУ имали више поверења у институције Уније и њене напоре за ширење мира и пријатељства. Свесност о сопственом идентитету је важна и за одржавање позитивног дијалога са земљама које желе да постану чланице ЕУ“, рекао је папа.

„Ту посебно мислим на земље Балкана, за које би чланство у Европској унији могло да буде одговор на жељу за миром у региону, који је много пропатио током недавних оружаних сукоба“, истакао је у Стразбуру поглавар Католичке цркве.

Папа Фрања позвао је заступнике у Европском парламенту да учине више да помогну мигрантима и да не дозволе да Средоземље постане „огромно гробље“.

„Потребан је обједињени одговор на проблем имиграната. Не можемо да допустимо да Средоземље постане једно огромно гробље! Бродови који сваки дан пристају уз европску обалу су пуни мушкараца и жена којима је потребно прихватање и помоћ“, рекао је папа у обраћању у Парламенту, а пренела агенција АФП.

Поздрављен дугим аплаузом на почетку и крају говора, поглавар Католичке цркве је истакао да жели да донесе поруку мира Европљанима који немају поверења у своје институције, који су оптерећени економском кризом и духовно залутали у култури која, како истиче папа, више не вреднује достојанство људских бића.

„Европа која није више отворена према узвишеној димензији живота је Европа која ризикује да полако изгуби своју душу“, упозорио је папа.

Он је позвао европске законодавце да уведу мере за подстицање отварања радних места и за прихватање имиграната.

Папа, пореклом из Аргентине, више пута је указивао на проблеме имиграната који стижу у Европу у потрагу за бољим животом, па је тако у лето 2013. посетио италијанско острво Лампедузу како би изразио солидарност са хиљадама миграната који тамо стижу сваке године и одао почаст онима који су изгубили животе у покушају да се докопају Европе.

Папа Фрања је у данашњем обраћању Европском парламенту такође указао да недостатак кохерентне миграционе политике ЕУ „доприноси раширености робовског рада и наставку друштвених тензија“.

Он је додао да ће Европа моћи да се избори са проблемом имиграције тако што ће „увести адекватне законе за заштиту права европских држављана и за прихватање имиграната“.

(Танјуг)