Томислав Николић и Атифете Јахјага на трци Формуле 1 у Абу Дабију на позив шеика Бин Заједа

seik poma jahjaga

Председник Републике Србије Томислав Николић и ткзв. председница Републике Косово – коју Србија не признаје – Атифете Јахјага, бораве у Уједињеним арапским емиратима на позив, како често ови званичници истичу, пријатеља њихових земаља – шеика Бин Заједа, где су синоћ прусуствовали трци Формуле 1 за велику награду Абу Дабија, иначе једним од најзначајнијих догађаја у овој земљи. Уз то, Председник и Премијер Србије често истичу да је шеик Бин Зајед њихов „лични пријатељ“. Вест да Николић борави код свог личног пријатеља и да склапа велике послове за Србију била је ударна вест у Србији, са детаљним приказом посете и састанка, као и профила прехрамбене компаније „Лулу“ и једне од највећих џамија на свету – Зајед џамије. У тим вестима нема, међутим, вести да је и председница отцепљене српске покрајине, такође прусутна на истом догађају. Ова вест је ипак потврђена из Јахјагиног кабинета, одакле је саопштено је да је шеик Мухаммед бин Зајед Ал Нахјан „потврдио подршку његове земље Косову, поново наглашавајући посвећеност продубљивању сарадње између две земље.“ За разлику од Николића, који је акценат у овој посети, према извештајима за медије, ставио на економију, Јахјага је, осим – такође економске сарадње, водила рачуна пре свега о дипломатским контактима Косова, укључујући и разговоре са представницима оних земаља које не признају Косово као државу, као што су Шпанија, Кипар, Етиопија, Кенија и Сејшели. Сами Уједињени арапски емирати су прва арапска земља која је још 2008. године признала Косово као независну државу.

Из службе за штампу Председника Србије саопштено је, а пренео Танјуг, да је Томислав Николић „искористио позив шеика Бин Заједа да заједно посматрају трку Формуле 1 – за велику награду Абу Дабија, како би разговарали о заједничким пројектима Србије и УАЕ, новим улагањима у домаћу привреду и побољшању услова живота за наше грађане.“

„Шеик Бин Зајед је током разговора посебно нагласио да је одличан лични, пријатељски однос, који има са председником Николићем, гаранција унапређења билатералне сарадње, нарочито на пољу економије и инвестиција,“ саопштено је из службе за штампу Председника Србије, а такође јавио Танјуг.

У овом детаљном и дугом извештају приказује се преглед састанака које је Николић имао у Емиратима, како би ојачао економски положај Србије, уз информације о тим компанијама и местима која је обишао. Тако се Николић састао са власником малопродајне компаније „Лулу“, Јусуфом Алијем, директорима представништва српске компаније „Енергопројект“, а током дводневне посете састаће се и са министром културе и омладине, шеиком Нахјаном ал Нахјаном. Николић је обишао и џамију у Абу Дабију – Зајед џамију.

У једној од највећих џамија на свету, из председникове службе за сарадњу с медијима, а преноси Танјуг, представљена је порука коју је Николић у написао у књизи утисака:

На месту споменика од велике емотивне и моралне вредности за народ УАЕ и његових владара, постоји осећање дубоког поштовања према визији Њ. В. шеика Заједа бин Султана Ал Нахјана, оца нације који мудро водио свој народ.“ Истом прилико истакао је и:

У времену када су односи Републике Србије и Уједињених Арапских Емирата у успону, можемо само да изразимо наду и веру да ће пријатељство два народа трајати и развијати се у складу са успоном и просперитетом двеју земаља„, истакао је Николић.

Престолонаследник шеик Мухаммед бин Зајед Ал Нахјан потврдио подршку Косову

И Председница – према Уставу Србије – српске покрајине, односно за званичну Приштину – Републике Косово, Атифете Јахјага је са шејком Мухаммед бин Заједом ал Нахјаном разговарала о унапређењу сарадње између „две земље“ у економској области, а „посебно на повећању инвестиција које Уједињени арапски емирати већ имају на Косову, овога пута у пољопривреди, енергетици и инфраструктури, путем конкретних пројеката,“ саопштено је из Јахјагином кабинета.

И Јахјага је, такође, имала низ састанака, пре свега дипломатских, укључујући и разговоре са представницима оних земаља које нису признале независност Косова. Она је разговарала са краљем Шпаније, Хуан Карлосом, иначе земље која се у ЕУ највише противи независности Косова, јорданским краљем Абдулахом Другим, председником Кипра, који такође не признаје независност Косова, министрима спољних послова Сејшела и Етиопије, председником Габона и председником Кеније. Такође, ни Етиопија, Кенија, као ни Сејшели, нису признали независност Косова, док су Јордан и Кенија признали косовску независност 2009, односно 2011. године.

КоССев