Турски навијачи скандирали „Косово, Косово“

turska

Турци нас гађали чиме су стигли

Београд — Један од навијача Црвене звезде који је био у Истанбулу у петак рекао је за Вице Србија да су они од доласка у Турску били на мети напада.

“У хали “Абди Ипекчи” је био хаос. Чим смо ушли крениле су претње и напади на нас. Турски навијачи су нас сабили у један ћошак и константно се залетали, гађали бакљама, столицама, топовским ударима. Са нама је било и жена, па чак и Турака који су били згрожени количином мржње у хали”, рекао је Душан Јовановић.

Утакмици између Галатасараја и Црвене звезде Телеком у хали је пратило око 60 навијача београдског тима, док је њих 200 остало испред хале.

Ту су били нападнути од стране домаћих навијача, а један од њих је задобио смртоносне повреде након којих је преминуо.

(Vice Serbia)

Небојша Човић: Турска полиција сноси одговорност за Ивковићево убиство

Београд — Председник Црвене звезде Небојша Човић рекао је да турска полиција сноси одговорност за убиство навијача црвено-белих Марка Ивковића.

Он је рекао да турска полиција сноси одговорност пошто није обезбедила адекватне безбедносне мере уочи меча против Галатасараја у Евролиги.

 

„Догодио се јако тежак и ужасан догађај. Одлазак навијача није био организован од стране клуба, али чим смо чули да ће наше присталице да се појаве у Турској одмах смо обавестили конзулат у Истанбулу, који је експресно реаговао и обавестио Галатасарај и полицију. Желим да избегнем сваку манипулацију за настале догађаје и поставим питање зашто је полиција водила навијаче до хале, ако нису смели да уђу, а зна се да може да дође до сукоба“, рекао је Човић на конференцији за медије.

Он је рекао и да је много је чудних ствари било у Истанбулу.

„Не желим да кажем да је хаос био планиран али нису испоштовани многи прописи Евролиге. Марко Ивковић је нападнут и убоден са леђа, док је бежао од сузавца и турских навијача, који су били охрабрени том ситуацијом. Галатасарај није хтео да прода карте нашим присталицама. Лаж је да су све карте биле распродате, што је свако и на ТВ-у могао да види „, рекао је Човић.

Човић демантовао је данас извештај турске полиције да је навијач црвено-белих погинуо у међусобном сукобу присталица београдског клуба у Истанбулу и оценио да је то „спиновање“ турских медија.

„Први извештај турске полиције говори о томе (да је навијач погинуо у сукобу са турским навијачима)“, казао је Човић.

Челник Звезде је оценио и да је неодговорна изјава тренера (Ергина) Атамана да су навијачи Звезде „терористи“ била припрема „за оно што је требало да ураде медији, који су почели да спинују и да „представљају како је младић погинуо у међусобном сукобу навијача Звезде“.

„Пре тога је извештај био другачији и то наш конзул јако добро зна“, рекао је Човић.

Човић је рекао да се поставља питање зашто је турска полиција спровела навијаче црвено-белих до хале у којој се играла утакмица с Галатасарајем, ако није било улазница за њих.

„Навијачи Звезде су се окупили у непосредној близини дворане, одакле су у пратњи турске полиције дошли до хале. Поставља се питање зашто полиција води навијаче Звезде према хали, ако за њих нема улазница“, казао је Човић.

Човић је казао да је тај младић убијен с леђа, док је бежао од сузавца.

„Када су стигли испред дворане, дошли су пред навијаче Галатасараја. Не треба много мудрости, ни памети, да се схвати шта онда почиње да се догађа… Међусобно провоцирање, вређање, па каменице. Онда је дошла до сукоба… Још неколико навијача Звезде је повређено“, казао је Човић.

Први човек Црвене звезде поновио је да навијачи из Београда нису ишли у организацији клуба, али да се Звезда укључила чим је чула да су у Истанбул дошли њени навијачи. Кошаркашки клуб Галатасарај је послао црвено-белима допис да присталицама београдског клуба не може да обезбеди улазнице, пошто су све распродате.

„Да се овде ради о врхунској лажи и превари говоре слике и податак који је објављен. Капацитет је дворане је 12.000, а јуче је било 8.143 гледалаца. Некоме је стало да навијачи Звезде не уђу“, казао је он.

„Добили смо од Галатасараја одређени број карата, ушло је око 60 људи, на посебна места, где седе и званичници турског клуба. Да организација утакмице није била у реду доказују и догађаји у хали. За длаку је избегнут напад навијача Галатасараја на простор који се назива ложом“, додао је Човић, који је истакао да очекује реакцију Евролиге.

„Очекујем реакцију Евролиге. Сви знају да је тренер Галатасараја манипулатор и овом додатном изјавом је баш то урадио… Питање је како је знао да су 300 српских навијача терористи, а да није знао да је један од њих убијен“, казао је Човић и оптужио Атамана да је током меча провоцирао играче Црвене звезде.

Навијач Црвене звезде Марко Ивковић јуче је испред хале Абди Ипекчи избоден ножем у сукобу са присталицама Галатасараја уочи меча два тима у 6. колу Евролиге.

Ивковић је убијен у сукобу навијача Црвене звезде и навијача Галатасараја у близини спортске хале где су се састали српски и турски клубови.

Конзул Србије у Истанбулу Зоран Марковић рекао је да је ово је „терористички акт на наше грађане од стране турских хулигана“.

У нападу турских хулигана у Истанбулу, пре меча са Галатасарајем, убијен навијач Црвене звезде; Турски навијачи скандирали „Косово, Косово“ 

ИСТАНБУЛ –Навијач Црвене звезде Марко Ивковић звани Јагода (25) из Земуна убијен је синоћ у Истанбулу, кад су турски хулигани напали групу од 400 Звездиних навијача, који нису успели да уђу у халу Абди Ипекчи да присуствују мечу Евролиге.

Навијачи Звезде нису могли да уђу у дворану, јер је организатор прекршио договор и онемогућио им да купе улазнице, након чега је дошло до туче и инцидената испред дворане, па је интервенисала полиција, преноси Тањуг.

Док је у току био меч између Галатасараја и Црвене звезде, испред хале су навијачи Галатасараја каменицама и бакљама гађали навијаче црвено-белих, а дошло је и до физичких сукоба. У општој тучи, Ивковић је задобио смртоносне повреде ножем.

Полиција је брзо интервенисала, а турски „Хуријет“ пише да су српски навијачи, напуштајући простор око хале, демолирали неколико возила и излога.

Током утакмице коју је Галатасарај у усијаној атмосфери добио после два продужетка са 110:103, навијачи турског клуба у неколико наврата скандирали су: „Косово, Косово“.

Реанимација трајала пет сати

Генерални конзулат Србије у Истанбулу потврдио је синоћ да је навијач Црвене звезде добио тешке убодне ране и да је одмах превезен у болницу, где је преминуо услед последица повреде.

„Желим да нагласим да су се турски лекари борили као лавови за његов живот. Реанимација је трајала пет сати, али је на крају због обилног крварења преминуо“, изјавио је конзул Зоран Марковић.

Он је читав инцидент означио као „гест непријатељства“ и рекао да је организација била минимална.

„Ово је један гест непријатељства, да у време када се Србији забада нож са свих страна, у Турској буде забијен нож у срце навијача из Србије. Догађај је трагичан, потресен сам“, рекао је Марковић.

Он је указао да је конзулат Србије био у контакту са турском полицијом
и да је упозоравао да је утакмица високог ризика у питању, али да њихови апели нису прихваћени.

„Организација је била на најмањем нивоу. Ми смо два дана упозоравали да је то сусрет високог ризика и да може доћи до овакве ситуације… Ми сада радимо на томе да сви навијачи безбедно напусте територију Турске у најкраћем року“, навео је Марковић.

Марковић је рекао Тањугу да је ово “терористички акт на наше грађане од стране турских хулигана”.

– Пошто је тренер Галатасараја дао изјаву да су наши навијачи терористи који су дошли да тероришу турски народ, ја кажем да је он терориста и стојим иза тога – рекао је српски конзул.

Марковић је рекао да је после поноћи био у полицији и да се ту налазио један од српских навијача сведока који је давао изјаву у присуству четири служзбеника конзулата.

Конзул је навео и да су остали српски навијачи који су дошли аутобусима отишли из Истанбула.

– Три аутобуса су отишла. Они имају полицијску пратњу и захтевао сам од саобраћајне полиције да прођу без задржавања и заустављања и да на граничном прелазу пређу уз минимум потребне процедуре – рекао је Марковић.

Вучић с Давутоглуом: Атаман више није добродошао у Србију, хитно нађите убицу!

Председник Владе Републике Турске Ахмет Давутоглу позвао је данас телефоном председника Владе Републике Србије Александра Вучића и изразио саучешће српском премијеру поводом убиства навијача Црвене звезде Марка Ивковића.

Председник Владе Србије изразио је запрепашћење злочиначким убиством које је почињено над грађанином Србије и рекао свом турском колеги да Србија захтева хитно проналажење и хапшење убице и његово најстроже кажњавање.

Како је саопштила владина Канцеларија за сарадњу са медијима, Вучић је рекао Давутоглуу да шеф стручног штаба Кошаркашког клуба Галатасарај Ергин Атаман, није добродошао у Србију, после изјаве у којој је убијеног младића, као и све остале навијаче Црвене Звезде, оптужио за тероризам.

Председник Владе Србије истакао је да је Србија само пре неколико недеља дочекала троструко бројнију групу навијача Бешикташа и обезбедила им пуну сигурност и безбедност у Београду.

Давутоглу изразио је жаљење што је један млади људски живот угашен и обећао је да ће турске власти учинити све да се починилац злочина пронађе и изведе пред лице правде.

Демарш турском амбасадору због убиства навијача!

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је турском амбасадору у Београду уручен демарш због „злочиначког акта“ убиства српског навијача у Истанбулу, а да су због тога разговарали и премјиери две државе.

Дачић је, у обраћању на изборној скупштини Јединствене Србије, рекао да тренер кошаркашког клуба Галатасарај, због изјава о српским навијачима као терористима, више није добродошао у Србију.

Навијач кошаркаша Црвене звезде Марко Ивковић (25) убијен је синоћ испред дворане Абди Ипекчи у Истанбулу, када су приосталице Галатасараја напали групу од око 400 присталица српског клуба, који су допутовали на утакмицу.

(Бета-Танјуг-Б92)