Дачић: За Шешеља у Србији крив је Хашки Трибунал

Ivica-Dacic-izdajnik-koji-zrtvuje-srbe

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да би уместо против Србије, они који предлажу декларацију Европском парламенту због пуштања на слободу лидера Српске радикалне странке Војислава Шешеља, оптуженог за ратне злочине пред Хашким судом, то требало да учине против трибунала. Он је додао да Србија нема „ни милиметар одговорности“ према Војислав Шешељ, већ је Трибунал то дозволио.

 

– То је још један доказ да Хашки суд треба укинути – рекао је Дачић после разговора са шефом мађарске дипломатије Петером Сијартом, уз питање: „Коме трибунал данас служи и зашто постоји?“

Дачић каже да Србија нема „ни милиметар“ одговорности за изјаве лидера радикала и хашког оптуженика Војислава Шешеља, да његова странка нема утицаја на политичку сцену Србије и да је Трибунал дозоволио да дође до такве ситуације.

„Да ли је он (Шешељ) неки државни функционер? Да ли у Хрватској има оних који причају о усташтву? Ми (Хрватска и Србија) треба да наше односе релаксирамо, а не да их компликујемо“, рекао је Дачић, коментаришући иницијативу хрватских посланика да се у Европском парламенту донесе резолуција којом би се осудиле изјаве хашког оптуженика Војислава Шешеља.

Он је оценио да Хашки Трибунал „није био у стању“ да заврши суђење Шешељу и да би резолуцијама пре требало укинути тај суд, који, како је рекао, предуго постоји.

„Хашки Трибунал је дозволио да дође до ове сутуације. Србија у томе нема ни милиметар одговорности. Могу да доносе резолуције, али оне се не могу односити на Србију. Србија се јасно определила, а уосталом Шешељ највише напада власти у Србији“, рекао је он.

Коментаришусћи Шешељеве изјаве о великој Србији, Дачић је упитао – Ко је данас Војислав Шешељ у Србији?

Он је нагласио да је СРС ванпараламентарна странка и да нема „нема никаквог утицаја“ на политичку сцену Србије.

Однос према Русији се није променио

Дачић је поручио да се позиција Србије према Русији по питању увођења санкција није променила, баш као ни позиција према Европској унији која је, како је истакао, стратешки циљ Србије.

„Надам се да Србија неће доћи у ситуацију да себи постави питање или Брисел или Москва“, рекао је он и нагласио да Србија као кандидат за ЕУ има обавезу да до краја преговарачког процеса усклади спољну политику, као и безбедносну са политиком ЕУ и да она то ради.

Наш степен усаглашавања је такав да ми једино нисмо усагласени када је реч о санкцијама против Руске федерације, рекао је Дачић на конференцији за штампу.

Подсетивши да преговори о поглављу 31 које се односи на спољну политику, нису јошс ни поцели, Дачић је истакао да је „сада превише рано да било ко поставља Србији таква питања“.

„Независно од тога, овде се не поставља питање да ли ће Србија трпети или подлећи неким притисцима. Овде је реч о томе да Србија свима каже да има интерес и традиционално пријатељство, али да не може да изврши економско самоубиство своје земље, а да при томе нема никакву помоћ ни од кога. И зашто би ми то радили?“

Он је навео пример Мадјарска која трпи свакодневне губитке због санкција Москви али је истакао да они могу да се обрате Европској комисији.

„Ми немамо коме да се обратимо. Ми не желимо да идемо у било какве експерименте, желимо добре односе са свима“, рекао је он.

Србија ће, како је истакао као председавајући ОЕБС учинити све да буде „кредибилан партнер и у Москви и Кијеву и Бриселу и Вашингтону и било ком центру политичке моћи“.

„Наша позиција око Русије се није променила исто као ни позиција око Европске уније“, закључио је Дачић.

(Фонет)