Хрватски сабор планира декларацију о Шешељу

SRBIJA SRS MITING

Хрватски сабор декларацијом треба осудити „срамотне иступе ратног злочинца Војислава Шешеља“, сугласила се већина саборских клубова, при чему су опорбени клубови прозвали Владу, односно Министарство вањских послова, због, како су навели млаке реакције на Шешељево пуштање из Хаага и шутњу службене Србије на његове срамотне и хушкачке иступе.

 

Идеју о декларацији иницирала је бивша ХДЗ-ова премијерка, сада независна заступница Јадранка Косор.

„Хрватска је чланица УН-а и Еуропске уније која је утемељена на начелима мира и стабилности, а Шешељеви иступи у сусједној држави, која је на еуропском путу, подривају те темеље“, нагласила је Косор забринута због изостанка реакције службених српских власти на Шешељево „таламбасање“.

Како је могуће, пита се Косор, да се на дан страдања Вуковара, Шешељ, који је оптужен за ратне злочине усуди рећи да је Вуковар српски, а на то не реагирају ни премијер Србије Александар Вучић, нити предсједник Томислав Николић.

„Вјеројатно је у питању страх, али не треба заборавити да су они његова политичка ђеца“, наглашава Косор и поручује да Хрватска има обвезу упозорити да Србија на еуропском путу мора имати једнаке, ако не и строже критерије од Хрватске.

„Главни хашки тужитељ није се жалио на одлуку о Шешељеву пуштању, Шешељ је допутовао у Србију и бјесомучно шири великосрпску идеју, идеју Слободана Милошевића која је из себе оставила смрт, палеж и стотине тисућа људи заувијек завијених у црно. Хрватска има пуно морално право упријети прстом према Хаагу и тражити Шешељево враћање у затвор, али и пуну истину о несталима“, поручује Косор.

‘Млака реакција хрватске политике’

Независни заступник Бранко Вукшић оштро је критизирао млаку реакцију хрватске вањске политике.

„Ово је прича о хрватској вањској политици које нема. Хрватска је америчко-берлинска-бриселска пудлица, а пошто они Шешељу нису ништа рекли, заспала је и наша вањска политика“, устврдио је Вукшић.

Сматра да је Влада, на челу с премијером и министрицом вањских послова, требала Сабору послати декларацију „чим се то почело ваљати у Србији“.

„Допустити да нетко говори да је Вуковар српски град и да ће бити у склопу Србије отворени је атак на Републику Хрватску“, рекао је Вукшић који се „не чуди шутњи службене Србије јер су и Николић и Вучић Шешељеви пулени“.

Боро Грубишић из Хрватског демократског савеза Славоније и Барање (ХДССБ) устврдио је да Шешељеве изјаве у вези хрватског суверенитета траже жестоке службене реакције хрватске Владе и Сабора.

„Што се чудимо што фрустрирани, искомплексирани и болесни Шешељ овако наступа? Он је одувијек досљедан у својој политици, када имамо изјаве Николића о Буњевцима који ‘нису Хрвати’, када имамо изјаву Шешеља да је Вуковар српски – и нитко не реагира или су реакције млаке“, нагласио је Грубишић.

ХДЗ тражи расправу о вањској политици

Гордан Јандроковић (ХДЗ) затражио је отварање расправе о хрватској вањској политици.

„Након тешких преговора ушли смо у ЕУ, а данас дајемо потпору за улазак Србије у ЕУ. Они морају испунити увјете и отворимо расправу о хрватској вањској политици“, тражио је Јандроковић.

Подсјетио је како је прије осам дана ХДЗ због Шешељевог пуштања на слободу указао на млаку реакцију хрватске стране и неодговарајуће понашање српских власти.

„У то вријеме предсједник Јосиповић изражавао је жаљење јер је Шешељ пуштен из затвора, а министрица Пусић је срамотно изразила сућут Србији и њиховом водству, умјесто жртви у Хрватској“, казао је Јандроковић.

Подсјетио је и како је прије неколико дана српски министар вањских послова Ивица Дачић у Бруxеллесу рекао да је „циљ Србије излаз на отворено море“, што је, по Јандроковићу, „територијална претензија према сусједима“.

‘Хашки суд капитулирао пред Шешељем’

Весна Шкаре Ожболт (Демократски центар) сматра да „стрелице љутње требају бити уперене према Хаашком суду који је својом одлуком капитулирао пред Шешељем оптуженим за злочине против хуманитарног права“.

Расправно вијеће није, каже Ожболт, обвезало Шешеља ни на обвезу да неће утјецати на свједоке, нити на полицијску пратњу, нити му одредило кућни притвор.

„То је потпуни преседан и на то нитко не реагира. Србијанска Влада је тражила да се Шешеља правно обвеже на поступање и понашање, но то је изостало. Расправно вијеће није га обвезало и ставило лимите на његово понашању на слободи“, тврди Ожболт.

Правно гледано, каже она, Србија не може утјецати нити га ухапсити, и то је проблем на који Хрватска треба реагирати.

Сви заступници за декларацију

„Грађани и жртве тешко су се трудили да залијече ране, да се успостави мир. Овакво поступање Хаашког суда доводи у питање све што је постигнуто, штети Хрватској и свим жртвама, напредним људима којих сигурно има у Србији, а штети и Еуропи“, каже Ингрид Античевић Мариновић из владајућег СДП-а.

Суд, истиче, мора водити рачуна о својој вјеродостојности и легитимитету.

„СДП подржава предсједника Јосиповића који је написао оштро писмо управо том суду. Исто тако, придружује се иницијативи хрватских еуропарламентараца око доношења резолуције и колега из Сабора око декларације да се расправи о заиста бесрамном чину који је направио Хаашки суд“, поручила је Античевић Мариновић.

На крају расправе, потпредсједник Хрватског сабора Ненад Стазић је констатирао како су сви клубови заступника за састављање саборске декларације којом ће се осудити Шешељеви иступи.

(Ал Џазира)