Томислав Николић: Србија ће своју спољну политику постепено усаглашавати са ЕУ, а то подразумева и однос према Русији

tomislav-nikolic-djaci

Томислав Николић: Србија у овом тренутку неће уводити санкције Русији, али чланство у ЕУ подразумева заједничку спољну политику

Београд — Председник Томислав Николић рекао је да Србија „у овом тренутку неће уводити санкције Русији“, али и да чланство у ЕУ подразумева заједничку спољну политику.

„Ја сам од Хана чуо оно што и ви – да Србија није члан ЕУ, да је самостална у вођењу спољне политике, али да би чланство у ЕУ подразумевало обавезу спорвођења заједничке спољне политике“, рекао је Николић на заједничкој конференцији за новинаре после сусрета са комесаром за источно суседство и политику проширења Јоханесом Ханом.

Како је нагласио, Србија „данас, ових часова, ових година, Србија сигурно неће увести санкције против Русије“.

Хан је нагласио да је Србија слободна и да за сада нема притисака да се у потпуности усклади са европском спољном политиком, али је додао да је уклађивање – део преговарачког поступка.

„Чланице ЕУ пажљиво прате догађаје, али као што сам рекао за сада нема притисака на земљу да се у потпуности усклади с европском спољном политиком“, рекао је Хан, додајући да европска породица очекује да се Србија постепено усклади с њеном политиком, укључујући и спољну политику.

„Ситуација је каква јесте, и Европска унија ће очекивати да Србија постепено усклади своју спољну политику (са политиком Уније), али за то је потребно време“, рекао је Хан у Београду, на заједничкој конференцији за новинаре са Николићем.

Председник Србије је рекао да Србија „неће моћи да иде много даље“ у преговорима са Приштином ако Приштина „настави да преговара (са Београдом) као независна држава“.

Према Николићевим речима, „Србија би морала да нађе другог председника и председника Владе који би били спремни да разговарају са Приштином као са независном државом“ и тиме газе Устав.

Николић је рекао да у преговорима са Приштином „све стоји“, јер се не зна ко ће у име косових власти преговарати са Београдом, и да се ништа не ради на формирању Заједнице српских општина на Косову, и да би се лакше преговарало кад би косовске власти биле искреније.

Председник Србије је, међутим, рекао да кад Србија буде спремна за разговоре, Србија ће бити на договореном месту у договорено време.

Поводом медијских написа о томе да је Немачка једина земља ЕУ која блокира отварање првог поглавља у преговорима са Србијом, Јоханесу Хану је постављено питање има ли шансе да се Немачка убеди да промени став, на шта је он рекао:

„Најбоље убеђивање је реализација оног што је договорено, па да отварамо поглавља“.

Раније данас, премијер Србије Александар Вучић рекао је да је он „инсистирао да са Ханом разговара о Русији, а да Хан није инсистирао на тој теми“.

 

(Бета-Танјуг)

Данас је свима јасно да Србија жели у Европску унију и због тога сам данас дочекао комесара Јоханеса Хана у много бољим околностима него Штефана Филеа пре две године када смо морали да га уверавамо у искреност намера Србије – рекао је председник Србије Томислав Николић након разговора с европским комесаром Јоханесом Ханом који се налази у посети Београду.

Састанак Јоханес Хан-Томислав Николић: Србија ће своју спољну политику постепено усаглашавати са ЕУ

Комесаром ЕУ за суседску политику Јоханес Хан је поручио да Србија мора да настави са реформама јер ће темпо приближавања Европској унији зависти од тога, али и од односа са Косовом.

– Србија ће своју спољну политику постепено усаглашавати са ЕУ – рекао је Хан.

Николић је подсетио да је Србија годинама имала проблеме не само с економијом, већ и с криминалом, корупцијом, у пољопривреди…

– Улазимо у заједницу у којој су сва ова питања уређена. Стрпљиво ћемо отварати поглавља, разговарати и преговарати. Комесар Хан нас охрабрује да учинимо све што можемо на том путу – рекао је Николић.

Хан је претходно разговарао с премијером Србије Александром Вучићем, с министром правде Николом Селаковићем и са члановима скупштинског одбора за европске интеграције.

(Л. Гедошевић – Блиц)