Војислав Шешељ: Санду Рашковић-Ивић је на чело ДСС-а поставио Александар Вучић

SRBIJA SRS KONFERENCIJA

– Председник Српске радикалне странке (СРС) Војислав Шешељ изјавио је данас да се та странка залаже за што скорије расписивање избора за скупштину Војводине јер актуелна покрајинска власт „нема легитимитет“.

– У Скупштини Војводине влада хаос, већина се креира трговином мандатима. Ми се залажемо да покрајински избори буду одржани што пре и то према пропорционалном изборном систему, који је једини сагласан са Уставом Србије – казао је Шешељ на конференцији за новинаре у седишту странке у Београду.

 

Он је оценио да Демократска странка и њени савезници у покрајинској власти неће моћи да обезбеде 61 глас у Скупштини Војводине за изгласавање новог буџета.

– Посланици СРС-а ће говорити против новог буџета а када дође ред на гласање, напустиће заседање како нико не би могао да манипулише њиховим гласовима – најавио је лидер радикала.

Нисмо спремни на сарадњу с ДСС

Упитан да прокоментарише како је дошло до коалиције СРС и Српске напредне странке у Тителу, Шешељ је истакао да радикали неће сарађивати са бившим члановима „који су странци отели мандате“.

– Са оним члановима СНС-а који нису нама отели мандате, ми можемо сарађивати и то је случај не само у Тителу већ и у Бајиној Башти. Таква сарадња је могућа и на покрајинском и градском нивоу док је на републичком нивоу могућа сарадња само са онима који се противе уласку Србије у ЕУ и залажу се за тешњу сарадњу са Русијом – рекао је Шешељ.

Он је додао да СРС никад није „изразила жељу“ за сарадњом са новом председницом Демократске странке Србије (ДСС) Сандом Рашковић-Ивић.

– Санду Рашковић-Ивић уопште не разумемо нити смо спремни да сарађујемо с њом. Њу је на чело ДСС-а поставио Александар Вучић, а ако будемо разговарали о некој сарадњи, онда ћемо то чинити са озбиљним људима који су изашли из ДСС-а попут Милоша Алигрудића, Ненада Поповића или Слободана Самарџића – казао је Шешељ.

Ја сам Вучића заборавио, а ви ћете га тек упознати

Регаујући на наводе појединих медија по којима је на скупу СРС-а, одржаном у суботу у Београду, присуствовало око 3.000 грађана, Шешељ је казао да је то последица притиска који на медије врши премијер Вучић.

– То им је Вучић наложио, он зове редакције и каже им шта треба да пишу. Ја сам њега већ заборавио, а ви новинари ћете га тек сад упознати – казао је лидер радикала.

Шешељ је поновио да се неће добровољно вратити у Хаг већ да председник и премијер Србије треба да брину о томе.

– Било би занимљиво видети да ме моји најближи сарадници и саучесници у ратним злочинима и заједничком злочиначком подухвату сада хапсе и испоручују Хашком трибуналу – казао је Шешељ.

Радикали ће се бавити економским питањима

Шешељ је оценио да је Србија у економском смислу колонија и да ће прихватање споразума са ММФ-ом „додатно извући вредности“ из домаће привреде. Он је најавио да ће се СРС у наредном периоду бавити економским питањима и „дограђивањем“ страначке економске политике.

– Суштину те политике чине заштита домаће производње и успостављање равноправних економских односа са другим државама. Режим Бориса Тадића је дозволио поплаву стране робе на српском тржишту а актуелна Влада глуми да доводи стране инвеститоре којима плаћа за отварање радних места. Боље да су те паре дали незапосленима па да се сами сналазе – казао је Шешељ.

Подршка синдикалним протестима

Лидер радикала је додао да СРС подржава синдикалне протесте у Србији али да се неће мешати у њих.

– Незадовољство грађана мерама Владе је све веће. Ми подржавамо захтев пензионера да се укине смањење пензија као и захтеве бројних синдиката за укидањем норме о смањењу плата у јавном сектору. Политика стезања каиша је бесмислена јер опоравак домаће привреде захтева већу потрошњу домаће робе – оценио је Шешељ.

Према његовим речима, унутрашњу потрошњу је могуће повећати кроз већа примања пензионера и инвалида као „најредовнијих платиша комуналија и основних животних намирница“.

– Морамо да сломимо кичму увозном сектору и да престанемо са вештачким одржавањем курса динара. Он треба да слаби постепено, до десет одсто на годишњем нивоу како би се дестимулисао увоз – казао је Шешељ.

(Бета)