Кустурица: Кад унуци усташа оптужују Србе за геноцид

princip kusturica
Кустурица „целива“ Принципа

Прослављени режисер Режисер Емир Кустурица оценио је да бошњачки интелектуалци упорно настоје да децу бораца против нациста „реформишу“ у фашисте, а да геноцид у Андрићграду виде само они чији су се дедови борили на страни нациста у редовима усташа и Ханџар-дивизије.

Најгласнији борац против просветне и културне функције Андрићграда је морално инсуфицијантни Сидран, који не документује геноцид о коме тако често говори него га истиче као опште место, маше њиме и срозава га као и властити живот“, написао је Кустурица у ауторском тексту објављеном у београдској „Политици“.

Наводећи како је „овај духовни бескућник“ сугерисао да се Република Српска огради као Аушвиц и да се Андрићград претвори у музеј, Кустурица је указао да то не би било паметно, и то „не само због тога што се зна како је пропао Земаљски музеј у Сарајеву“.

Кустурица је истакао да Сидранову сугестију не би било паметно остварити „највише због осветничке реторике која траје већ двадесет година и која као да призива стварност коју сугерише наслов филма Живојина Павловића `Довиђења у следећем рату`“.

У тексту под називом „Кад ја пођох у Дизниленд“, Кустурица је признао да га је то што „неколико типова који представљају бошњачку елиту“ Андрићград називају Дизнилендом није погађало све док није открио да они у истом контесту „све чешће помињу и геноцид“.

Kusturica 1 Кустурица: Кад унуци усташа оптужују Србе за геноцид

Интелектуалци из бошњачког корпуса виде будућност боље од мене. Они као да предвиђају како би и Дизниленд ускоро могао да уђе у фазу реформи. Као што реформишу државе, тако хоће да реформишу и нас, децу чији очеви су се борили против нациста“, указао је Кустурица.

Он је подсетио да су се на страни нациста на Источном фронту борили „усташе и Ханџар-дивизија, заправо дедови ових који у Андрићаграду виде геноцид“.

Ако данас амнестирамо војнике Вермахта, да ли ћемо дочекати да их једног дана прихвати реформисани Дизниленд? Биће то рекламна кампања за неки већ проваљени бренд: `Нису то били лоши војници, а изгледали су убедљиво. Уосталом, носе шљем истог облика као данашњи НАТО војници`“, навео је Кустурица.

Он истиче да све зависи од ситуације на терену. „Да ли бошњачки интелектуалци верују да ће НАТО овај пут стићи до Сибира, па ће после оних 22 милиона Руса, који су погинули борећи се у Другом светском рату против нациста, усташа и Ханџар дивизијом, постхумно прогласити нацистима“, пита Кустурица.

Ако се то деси, Кустурица пита да ли верују да ће Хитлера гледати у Дизниленду као саобраћајца који усмерава Шиљу и Мики Мауса и води госте да им покаже стене из Охаја и место где живе преостали Индијанци.

Политика – ИН4С