Зашто деца плачу у Новом Саду

seca-drveca-u-ns

Нови Сад – Сечемо дрвеће да се једног дана гране не би осушиле

 

На позив грађана са Новог насеља, највеће МЗ у Новом Саду, стигао је позив Зеленој патроли на делу забринутих грађана због сече младих и здравих стабала. Зелену патролу је позвала Јасмина Тмушић Бурсаћ у име својих комшија и становника овог насеља.

Зелена патрола на делу – Када су засађена стабла и ко их је засадио?

-Ова стабла су засађена пре једно 5 – 6 година. Садили смо их ми, станари. Тражили смо од ЈП Градског зеленила да нам озелени кварт у коме живимо, али тог момента као кварт нисмо припадали ЈП Градском зеленилу.  Потом смо тражили од Месне заједнице дозволу за садњу, али су нас они опет упутили на ЈП Градско зеленило, а у случају де се не договоримо са њима да засадимо дрвеће где је у претходном периоду садио инвеститор овог кварта, који је у два наврата садио дрвеће које се осушило. Ми, станари ове зграде организовали смо се и засадили 5 стабала која смо добили на поклон од Зелене патроле. Касније је одржавање зеленила у нашем кварту преузело ЈП Градско зеленило и  засадило остало дрвеће у нашем крају. Од пет стабала која смо добили на поклон од Зелене патроле, три су опстала.

Зелена патрола на делу- Када су почели да секу стабла и који је разлог?

-Са сечом су почели јутрос.  Питали смо их зашто секу  а они су рекли да се не би једног дана гране осушиле па да будемо у проблему са сувим гранама. То им је било образложење. Гране сада нису суве, здраве су. То су млада стабла.Њихова претпоставка је да ће се гране једног дана осушити! Захтевали су да их оставимо да раде свој посао. Комшиницино дете је плакало када је видело све то. Док  нисмо рекли да ћемо позвати  Зелену патролу нису хтели да стану са сечом.

Зелена патрола на делу – Ста су рекли да ли ће се вратити, да ли ће исећи читаво стабло или само гране?

-Ништа даље нису рекли, само су отишли у суседну улицу и наставили даље да секу дрвеће. Сада не знамо шта ће даље да раде и да ли ће се вратити да и даље секу у нашем дворишту.

Зелена патрола на делу- Колико вам значи ово дрвеће?

-Како да не значи!?  Прави нам хлад, имамо више ваздуха, другачије је када изађете на терасу да се одморите и видите зеленило а другачије када видите празно двориште без дрвећа.

Зелена патрола на делу – Какав је став осталих станара?

-Људи су хтели да дођу и кажу своје мишљење али су због обавеза морали да оду. У потпуности се сви станари слажемо да не треба сећи ово дрвеће. Реаговали смо сви против сече ко год је био ту тог момента у стану када је сеча почела. У првом моменту смо мислил да крешу само доње гране како не би сметале пролазницима а ето видите они су били спремни да одсеку цело стабло. Највећи проблем је у томе што ми не знамо коме да се обратимо за помоћ.

Оставили смо Јасмину Тмушић Бурсаћ, као и њене комшије, забринуте и у страху да ће се радници ЈП Градског зеленила вратити и наставити сечу када буду видели да је  отишао тим Зелене патроле на делу.

Линк према видео запису где је забележен сусрет активиста Зелене патроле на делу с  Јасмином Тмушић Бурсаћ, која је у име грађана Новог насеља позвала тим  Зелене патроле на делу.

Деца плачу у Новом Саду кад се  на улицама појаве радници ЈП „Градско зеленило“,  линк према вести

Нови Сад – Никад више нећу ићи овом улицом

више фотографија на

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.622098041242650.1073741994.334014656717658&type=1

поздрав

Ruža Helać – predsednica
mobile: +381.64.1258218
email: ruza.helac@gmail.com
site: www.vojvodjanskazelenainicijativa.org.rs

Cuvajte drvece.
Nemojte stampati ovu poruku, ako to nije neophodno