Руси купују воду из Србије по цени сирове нафте

Руси купују српску водуЗа земљу која нема велике изворе нафте на својој територији и која није извозник тог енергента, вероватно би представљало највећи пословни успех ако би јој пошло за руком да продаје у иностранству милионе литара обичне воде, и то по цени сирове нафте. А управо такав пословни аранжман је склопила једна српска компанија која је потписала вредан уговор са руским купцима.

Наиме, како је званично изјавио директор Фабрике минералне воде у Пролом бањи, договорено је да се у следећих пет година извезе два и по милиона литара њихове воде на тржиште Русије. За почетак се српска вода продаје у Санкт Петербургу, и то у трговинама здраве хране и апотекама с обзиром на њена лековита својства, а већ током 2013. године се планира ширење продаје и на Москву и друге руске градове, у којима такође постоји интерес за воду из Србије.

Из седишта акционарског друштва „Планинка“, у чијем саставу се налази поменута фабрика за производњу и флаширање минералне воде, нагласили су још и да потписивање тог уговора са пословним партнерима из Русије има огромни значај не само за њихову компанију, него и за целу општину Куршумлија. Они су напоменули да је то велика развојна шанса за Пролом воду, узимајући у обзир величину руског тржишта.Значај овог пласмана је утолико већи јер се ради о економски неразвијеном подручју јужне Србије, где су такви и слични извозни послови предуслов привредног опоравка и повећања запослености.

Иначе, до пословне сарадње је дошло након вишегодишњих, многобројних долазака руских туриста у Пролом бању, а њих је у великом броју било и приликом недавне прославе Нове године када су попунили све постојеће капацитете. С правом се може рећи да је ова бања на југу Србије за њих постала веома популарна туристичка дестинација, а то потврђују и већ унапред уговорене посете руских туриста, који се ове године, исто као и претходних, управо ту планирају одмарати и лечити.

Дакле, иако Србија не може много да се похвали са изворима нафте на својој територији, она ипак има издашне изворе питке воде, коју може у иностранству да прода по истој таквој цени. Погледајмо зато шта каже математичка рачуница. Тренутно на светском тржишту један барел нафте, а то је буре у које се точи приближно 160 литара, кошта око 113 америчких долара. Када поделимо тих 113 долара на количину од 160 литара, онда видимо да 1 литар нафте кошта 0,7 долара по једном литру. Претворено у динаре, то значи да у овом моменту један литар нафте на светском тржишту кошта око 60 динара, исто колико и један литар Пролом воде у већини продавница.

Према томе, Србија дефинитивно није земља у којој се налазе богати извори нафте, али барем је зато у могућности да продаје милионе литара своје минералне воде на тржиштима попут Руске Федерације, где се српска вода цени и плаћа као да се заиста ради о црном злату. Штавише, природна вода којом Србија обилује, има чак и неке предности над нафтом, с обзиром да она ни на који начин не угрожава природну средину, већ напротив, само још додатно привлачи стране туристе у домаће туристичке центре, а посебно у бањска лечилишта попут поменуте Пролом бање.

Можемо се само надати да ће у будућности бити још више таквих примера – да се српска вода купује по цени сирове нафте, као што је то сада случај са купцима из Русије. Вероватно ни тада грађани Србије неће постати богати као шеици, али свакако ће се барем мало поправити незавидно стање у српској економији, која свој истински спас може наћи само у повећаном извозу својих производа на страним тржиштима.

Ратко Паић / Глас Русије