Тиват: Сјутра нови протест против присуства НАТО носача авиона

Poziv-za-protest

Више мировних организација и покрета организоваће сјутра у Тивту протест против присуства НАТО носача авиона у Бококоторском заливу.

Како је најављено, Покрет „Отпор диктаторском режиму – грађанска непослушност“, Мировни покрет „Не у рат, не у НАТО“ и „Покрет за неутралност“ позивају слободне грађане у сриједу, у 12 сати на риву Пине у Тивту на протест против присуства НАТО носача авиона у Боки.

НАТО носач авиона „Кавур“, адмиралски брод италијанске Ратне морнарице, упловио је јуче у Боко-которски залив, што представља својеврсну провокацију већине грађана Црне Горе, који су, према свим истраживањима јавног мњења, против уласка у тај војни савез.

reg-nosac_620x0

Долазак НАТО носача авиона обиљежио је протест у организацији Мировног покрета „Не у рат – не у НАТО“.

Предсједник тог покрета Гојко Раичевић казао да је НАТО носач авиона непожељан гост у Црној Гори.

Одавно је пронатовска влада у Подгорици показала одлучност да без провјере воље грађана на демократском референдуму, ради све у правцу насилног учлањења Црне Горе у тај ратни савез. Безобразлук који том приликом показују види се и у Тивту, гдје се НАТО носач авиона и њихова посада понашају као свака друга окупациона сила која посјећује своју колонију“, навео је он.

Раичевић је указао да је долазак НАТО носача авиона у Боку од свих геополитичких аналитичара оцијењена као одговор  тог војног савеза на заједничку војну вјежбу српске и руске војске „Срем 2014″.

Protest Gojko Тиват: Сјутра нови протест против присуства НАТО носача авиона

Носач авиона „Кавур“ је најјачи површински ратно брод НАТО пакта у региону сјеверозападног Медитерана, а у Боки ће остати до 21. новембра.

Посјета НАТО носача авиона, која представља гурање прста у око, односно непријатност за већину црногорских грађана, посебно Бокеља, обавиће се, како је званично протумачено, у склопу „обиласка хрватских и италијанских лука на Јадрану“.

Носач авиона „Кавур“ дугачак је 244, а широк 39 метара, са депласманом од око 30.000 тона.

Намијењен је за контролу мора, амфибијске и експедиционе задатке, операције одржавања мира на мору, неборбену евакуацију и спасавање након природних катастрофа. Може се користити и за борбене подршке амфибијским операцијама и снагама на копну, као и за уништавање циљева на мору и у ваздуху.

ИН4С