Армија Албаније одбила да са „окупаторском српском војском“ у Бујановцу изведе заједничку војну вежбу

081128-F-6426S-017

У бази Војске Србије „Југ“ у Бујановцу се од 17. до 28. новембра одржава друга по реду у Србији, а трећа у региону – мултинационална тактичка војна вежба „Платинасти вук 15“, у којој, уз Војску Србије, учествују и државе са Балкана, као и амерички маринци, али не и војска Албаније, иако је била позвана. Албанска војска се, као и претходних пута, ни сада није одазвала позиву да учествује у вежби за извођење мултинационалних војних операција. Координациони центар за југ Србије потврдио је вест о наставку вежбе у Бујановцу од јула ове године. РТК је синоћ касно пренео писање албанског портала „Схqипериаебасхкуар.инфо“ (Целовита Албанија) да је албанска војска, „као и претходног пута“, „још једном“ одбила да заједно са „окупаторском српском војском“ изведе регионалну војну вежбу „Платинасти вук 15“. У вести се потврђује да су албанске оружане снаге примиле позив за вежбу, али не и од кога, те да је позив стигао са закашњењем. На званичним сајтовима Војске Србије и Министарства одбране нисмо успели да пронађемо потврду да Војска Србије управо изводи ову вежбу.

„У војној бази ‘Југ’ окупаторске српске војске, где је бивша војна база ОВПМБ Добросин, од данас, па до 28. новембра, одржава се мултинационална тактичка вежба ‘Платинасти вук 15’,“ преноси РТК писање портала „Схqипериаебасхкуар.инфо“

Овој војној вежби, наводи РТК, „присуствују“ амерички војници, као и војници из других земаља са Балкана, али не и војници Албаније.

„Албанска војска, као и претходног пута, поново је одбила да учествује у заједничким вежбама са српском војском,“ јавила је РТК.

„Ова војна активност није била планирана и укључена у распоред главних активности албанских оружаних снага за 2014. У вези са овим, албанска Армија је заправо примила позивницу, али са закашњењем, тако да наши команданти нису планирали ову активност,“ пренела је РТК наводе неименованих представника одбране Републике Албаније.

А на сајту Координационог центра за југ Србије се може прочитати заједничка вест агенције „Бета“ и овог владиног тела да ће се мултинационална тактичка војна вежба са 250 учесника одржати од 17. до 28. новембра у Бујановцу, те да се „оружане снаге Албаније нису одазвале на позивнице да учествују у овим војним вежбама.“

Војно-тактичка вежба „Платинасти вук 15“ одржава се у складу са сценаријом за употребу јединица у мултинационалним операцијама, Координациони центар се позива на наводе из српског министарства одбране. Поред Војске Србије, у овој вежби учествују још војске Бугарске, Румуније, маринци САД-а из крила европске команде америчке војске, као и српска жандармерија. У вежби „Платинасти вук 2014“ одржаној у јулу месецу ове године, поред Србије, учествовало је још шест земаља из региона, без Албаније. Завршетку ове вежбе тада су присуствовали министар одбране, Братислав Гашић, начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Љубиша Диковић и амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији, Мајкл Кирби. Пре вежби у Србији, прва таква заједничка војна вежба, под називом „Платинасти лав 14“, одржана је у Бугарској.

КоССев