Ангела Меркел: Забрињава руски утицај у Србији

Angela Merkel

Берлин/Бризбејн — Немачка канцеларка Ангела Меркел упозорила је, у контексту ситуације у Украјини, на руски утицај у Србији, Молдавији и Грузији, преносе немачки медији.

“Не ради се само о Украјини. Ради се и о Молдавији, Грузији, и ако тако даље иде… мора човек онда питати за Србију, за западно-балканске земље….“, рекла је Меркелова у Сиднеју, где је говорила на Лоуи институту за међународну политику (Lowy Institute) након самита Г20 у Бризбејну.

 

“Украјинска криза није само регионални проблем. Не, на том примеру видимо да она све нас погађа”, истакла је немачка канцеларка.

Она је упозорила да Русија, у старом стилу размишљања, види Украјину као своју сферу утицаја и да гази међународно право.

“То, после ужаса Другог светског рата и завршетка Хладног рата доводи у питање европски мировни поредак“, рекла је Меркелова и нагласила да она не жели “оживљавање“ времена ДДР, када “без сагласности Москве“ није био могућ никакав покрет и да ЕУ није као ДДР, која се, како преносе медији, “сагињала“ пред Москвом.

“У супротном би човек морао да каже – ми смо преслаби, пазите људи, ми не можемо више никога да примимо, морамо се прво код Москве распитати да ли је то могуће. Тако је било 40 година и то ја, заправо, више не желим поново“, рекла је Меркелова.

Стратегија руског председника на Балкану алармирала је владу у Берлину, тврди немачки политички недељник “Шпигел“ у данашњем броју, наводећи да је немачка влада забринута због руске “агресивне, антизападне политике“ на Балкану.

“Влада у Москви покушава да Србију тешње веже кроз војну сарадњу и испоруку гаса“, каже се у једном поверљивом документу немачког МИнистарства иностраних послова, који преноси овај магазин.

Немачки вицеканцелар Зигмар Габријел, који је у дводневној посети Београду, рекао је да је српска влада убеђена да је Србији место у ЕУ и да та одлука није против неке државе, укључујући Русију.

(Танјуг)