Венди у уџбенику за средње школе: Микрофон у руци, паре закачене за брусхалтер

vendi

Београд – Фотографија на којој полугола певачица Венди држи микрофон, а новац јој вири испод бретеле, налази се у уџбенику из социологије за средњошколце.

Ова ласцивна слика део је лекције о врстама културе, а поред фотографије пише „анализирајте у чему се огледају разлике између популарне и масовне културе“. Иако је уџбеник, чији је аутор социолог Владимир Вулетић, писан за ђаке четвртог разреда гимназије и трећег разреда средње стручне школе, огорчени родитељи кажу да тако нешто није требало да дође до школских клупа.

„Шокирани смо. Једно је да се полуголе певаљке стално врте на телевизији, а сасвим друго да се гледају и у школи“, поручује мајка средњошколца која је и позвала редакцију „Блица“.

Аутор Владимир Вулетић није одговорао ни на позиве ни на поруке, али се на сајту издавачке куће „Клетт“ види да се поносе „питким и занимљивим стилом“ којим је уџбеник писан.

„Социологија Владимира Вулетића је оригиналан рукопис и велики је помак у односу на постојеће уџбенике. Направили смо савремен уџбеник са много примера и илустрација“, стоји на сајту „Клетта“.

Професори социологије нису хтели да говоре против уваженог колеге јер, како кажу, ова фотографија само одражава друштвени живот у Србији.

„Мислим да је у реду што је та фотографија у уџбенику. Мени је жао што у њему није и госпођа Ражнатовић, јер је она познатија икона. Да је и фотографија пијанца у уџбенику, било би у реду, јер то показује друштвену патологију“, сматра Бранислав Узелац, професор социологије у Математичкој гимназији.

Венди: Баш ми је драго

Весна Вукелић Венди поручује да јој је драго што кроз уџбеник помаже младим снагама.

„Они треба да препознају ствари и догађаје у савременом свету који треба да им дочарају нешто што они јесу схватили, али можда не на прави начин. Треба да схвате други угао гледања“, одговара Венди, а на констатацију да је на фотографији полугола са новцем испод бретеле, каже:

„Човека ништа не може да обрука осим његових лоших дела, када другоме ради о глави а прави се да је фин. Е, то је опасно, а ово је симпатично“, закључује она.

М. Николић, М. Лесковац – Блиц