Русија ће подржавати Србију у истрази трговине органима

srpsko_ruska_zastavaПоред других тема о којима се говорило 23. јануара на конференцији за штампу министра иностраних послова Русије Сергеја Лаврова о резултатима 2012. године, разматрано је и питање трговине људским органима на Косову. Нажалост, наишли смо на неконструктивни став ЕУ, која је узурпирала истрагу. Србија има планове да остави ова питања у СБ УН како би се оне укључиле у ову истрагу. У сваком случају, ми ћемо подржавати праведне захтеве Србије, изјавио је шеф руске дипломатије.

Ево шта је рекао као одговор на изјаву Сергеја Лаврова директор владине канцеларије Србије за Косово и Метохију Александар Вулин.

Србија високо цени улогу Русије у свему што се дешавало на просторима Србије још од 1999.године. Неспорно је да Русија, без обзира колико велика сила била, никада није дозволила да њени интереси замагле преспективу и посматрање свега онога што се дешава на просторима Балкана, па и просторима Србије.

Србија је тражила природну ствар- да се већ једном сазна ко је чинио непобитне ратне злочине. Можете ли замислити монструознији ратни злочин од трговине људским органима? Тешко је то и замислити, али је још теже замислити да постоје земље у свету, међународне организације које упорно ћуте и које упорно допуштају да протоком времена нестане доказа, нестане сведока, нестане самог сећања на тај језиви злочин који се десио над Србима у 21.веку у сред срца Европе. Русија је наравно, наш пријатељ и оваква је реакција очекивана. Надамо се да ће ауторитет Русије, који је огроман, немерљив- бити довољан да се ова ствар већ једном стави на дневни ред.

Нажалост, ЕУ није показала довољно добре воље, или није показала довољно способности- нека сами изаберу бољу формулацију, да коначно одреди шта се дешавало у Жутој кући. Нема одговора на питања где су нестајала плућа и срца отетих и несталих Срба, где је нестала људскост која је сигурно највећа жртва Жуте куће.

Јована Вукотић, Григориj Соколов / Глас Русије