Порошенко: „Спремамо се за општи рат и не плашимо се Русије“

Ukrainian MP and businessman Petro Poroshenko gestures during a meeting in Paris on March 7, 2014. Russia threatened to cut off gas supplies to Ukraine after the West warned of sanctions and pro-Kremlin gunmen blocked a foreign observer mission aimed at defusing tensions in Crimea. AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD

БEРЛИН – Украjински председник Петро Порошенко изjавио jе да се Украjина „припрема за општи рат“ и да се „не плаши рата са руским снагама“.

„Припремамо се за сценарио општег рата…Не желимо рат, желимо мир и боримо се за европске вредности. Aли Русиjа не поштуjе никакав споразум“, рекао jе Порошенко у интервjуу немачком листу Билд, коjи излази у понедељак.

Порошенко jе нагласио да jе украjинска воjска сада у бољем стању него што jе била пре пет месеци и да Украjину „подржава читав свет“, пренела jе агенциjа AфП.
„Више од свега желимо мир, али у овом моменту морамо да се суочимо са наjгорим сценариjом“, казао jе украjински председник.

Према подацима Уjедињених нациjа, за седам месеци сукоба на истоку Украjине погинуло jе више од 4.100 људи.

Порошенко, коjи jе тренутно на састанку Вишеградске групе, рекао jе новинарима у Братислави да би се сукоб „окончао за две недеље“ ако би се применио мировни план потписан у Mинску.

Танјуг