Откривен споменик цару Николају II Романову; Литургији у храму Св. Саве присуствовали, Николић, Шешељ, Шаровић, Антић

seselj u hramu

БЕОГРАД – Председник Србије Томислав Николић открио је данас споменик цару Николају II Романову у улици краља Милана и поручио да Београд овим добија још један нови симбол старог пријатељства, место на коме ће се грађани сусретати, састајати и подсећати на вредности заједницке историје.

„Овај споменик у срцу Београда сија у славу цара мученика Николаја ИИ као знак вечне победе доброте и правде владарске и људске жртве за вредности веће од човека и цара, веће од живота“ рекао је председник Николић додајући да ће споменик „сијати занавек“.

Председник је напоменуо да је споменик дело најпознатијих руских скулптора Андреја Ковачука и Генадија Правотворова и београдског архитекте Јанка Крстића који је осмислио амбијент у коме ће споменик стајати.

„Овде ћемо лакше оцењивати пријатељства у свом животу, учећи на примеру искрене оданости последњег руског цара према Србији“ оценио је председник Републике.

Николић је рекао да уз низ значајних споменика подигнутих у славу руских сабораца у оба светска рата, Београд данас међу своје најлепше историјске приче са захвалношћу и чашћу уписује и споменик руском цару Николају ИИ Романову поклон руског историјског друштва, дар Руске федерације Србији.

„Као да је једна рука исписивала странице историје Србије и Русије. Без обзира на време и место, без обзира на облик друштвеног уређења, на то ко је на власти и како се та власт назива, борба за слободу, често за голи живот и библијско страдалаштво у томе заједничке су карике у светом ланцу трајања српског и руског народа, Србије и Русије“ рекао је Николић.

Према његовим рецима, једна од тих трагичних карика јесте судбина цара Николаја ИИ и његове породице.

Чин освећења споменика обавили су патријарх московски и целе Русије Кирил и патријарх српски Иринеј.

Откривању споменика присуствовали су бројни грађани и новинарске екипе, владике, министар Велимир Илић, градоначелник Синиша Мали, амбасадор руске федерације Александар Чепурин, градски менаџер Горан Весић, и други.

Заједничка литургија патријарха Кирила и Иринеја

Патријарх московски и све Русије Кирил, заједно са патријархом српским Иринејом, служио је литургију у Храму Светог Саве на Врачару у Београду, уз саслужење архијереја Руске православне цркве и Српске православне цркве, свештенства и ђакона.

Патријарх Иринеј уручио је патријарху московском и све Русије Кирилу орден Светог Саве првог степена, а руски патријарх је узвратио Честицом моштију светог Александра Невског који је, како је рекао, бранио православну веру и своју отаџбину, као и ликом Пресвете Богоридице.

Литургији је присуствовао председник Србије Томислав Николић, чланови Владе и велики број грађана.

Обраћајући се присутнима, патријарх Иринеј је у својој беседи након божанске лиургије, подсетио на вековно јединство и братство руске и српске цркве које, како је рекао, немају само заједничку веру, језик, словенску крв и историју, већ имају и јединство у крви и телу Господа Бога и Исуса Христа.

Српском народу и цркви, казао је, не било опстанка без свестране помоћи царске Русије и апостолске Руске цркве.

Указао је и да нераскидиво заједништво и јединствог српског и руског народа потврђују и бројни гробови из претходних и оног недавног рата на простору некадашње Југославије, као и „незацељене предубоке косовско – метохијске ране“.

Патријарх Иринеј је поновио да је долазак руског патријарха у Београд „велики Божји дар“, као што су и руска црква и руски народ.

Он је напоменуо да Бог није у сили него у праву, те захвалио на помоћи Русије на осликавању храма Светог Саве мозаичким живописом.

Захваливши на свему што су руска црква и Русија учинили за српски народ, патријарх је рекао да се нада да ће Господ „наша страдања прихватити као нашу жртву и ако се будемо уздали у Господа он нас неће оставити“.

Патријарх Кирил је у својој беседи поручио да је „вера живот, а без вере је смрт“.

Подсећајући на заслуге српског просветитеља Светога Саве и његовог оца Стефана Мироточивог, руски патријарх је рекао да се радује Божијој литургији у једном од највеличанственијих православних храмова на свету.

Након литургије патријарх Иринеј је позвао патријарха Кирила да обиђу доњи део храма који је посвећен светом цару Лазару.

Иначе, ускоро ће, како је најављено, почети осликавање унутрашњости храма Светог Саве на чему ће радити 300 руских, белоруских и српских уметника, а радове ће предводити руски сликар Николај Александрович Мухин. У ту сврху Русија је донирала 30 милиона евра.

Литургији у храму Светог Саве присуствовали су министри Никола Селаковић, Велимир Илић, саветник председника Србије Оливер Антић, велики број грађана.

Почетку литургије је присуствовао и лидер Српске радикалне странке, хашки оптуженик Војислав Шешељ, који је после 15 минута напустио Храм.

(Танјуг)