Весна Пусић: Саучешће Србији што на својим улицама има Шешеља, полуделог ратног злочинца

vesna_pusic

Загреб — Хрватска шефица дипломатије Весна Пусић оценила је да политичко деловање Војислава Шешеља нема озбиљног дестабилизирајућег утицаја на Србију.

 

Она је додала да је за Хрватску важно да се Србија држи европског пута.

„Могу само да кажем да изражавам саучешће Србији што на својим улицама има полуделог ратног злочинца, уместо да седи тамо где је седео и где треба да седи“, рекла министарка новинарима у Осијеку – пренела је Хрватска радиотелевизија.

Упитана да ли ће Хрватска дипломатија нешто предузети поводом политичког деловања лидера Српске радикалне странке, Весна Пусић одговорила је противпитањем: „Зашто би хрватска дипломатија нешто предузела?“.

За изјаву председничке кандидаткиње Хрватске демократске заједнице Колинде Грабар Китаровић да би, због Шешељевих изјава, Хрватска требало да позове на консултрације свог амбасадора у Србији, Пусић је рекла да та изјава Колинде Грабар Китаровић показује одређено непознавање, јер није реч о одлуци Србије, већ Хашког трибунала.

Весна Пусић је додала да је изјава кандитакиње ХДЗ покушај коришћења било чега у предизборној кампањи у Хрватској.

Одлуку Хашког трибунала да Шешља због болести пусти на привремену слободу, раније су критиковали највиши хрватски званичници.

Председник Иво Јосиповић оценио је да је пуштање Шешља пример неефикасности међународне правде, док је премијер Зоран Милановић оценио да би Шешељ у свакој земљи био осуђен.

Први митинг СРС после повратка Војислава Шешеља из Хашког трибунала окупио је око 3.000 људи, којима је лидер странке рекао да ће разбити Хашки трибунал.

(Бета)