Смртна казна за америчког четника

FILE - In this Oct. 31, 2014, file photo, Eric Frein, charged with the murder of Pennsylvania State Trooper Cpl. Byron Dickson and critically wounding Trooper Alex Douglass is taken to prison after a preliminary hearing in Pike County Courthouse in Milford, Pa. An attorney hired by  Frein?s family to represent the ambush suspect the night of his capture said Monday, Nov. 10, 2014, that police prevented him from seeing Frein and refused to tell his client a lawyer was available.  (AP Photo/The Scranton Times-Tribune, Michael J. Mullen, File)

У америчкој држави Пенсилванији подигнута је оптужница против Ерика Метјуа Фрејна, 31-годишњег поклоника четничке традиције која га терети да је 12. септембра убио полицајца Брајана Диксона и ранио његовог колегу Алекса Дагласа. Тужилаштво се изјаснило да ће тражити смртну казну за Фрејна.

Да подсетимо, Фрејн, некадашњи студент руског и српског језика, из заседе је отворио снајперску ватру испред касарне државне полиције у Блуминг Гроуву. Побегао је после злочина, а ФБИ га је одмах ставио на листу 10 најтраженијих људи у Америци и била је расписана награда од 175.000 долара за сваку информацију која би помогла у хапшењу. Истовремено, становништво је упозоравано да је Фрејн наоружан и изузетно опасан, пошто је војно обучен и стручњак за преживљавање. Чак је било затворено неколико школа.

 

Свирепи експеримент

У Пенсилванији се за извршење казне користи смртоносна ињекција. Међутим, европске фармацеутске компаније због забране ЕУ однедавно не извозе производе за ту сврху, па се у Америци примењује експериментална хемикалија.
Забележен је такав „експеримент“ у Охају, кад је осуђеник Денис Мекгвајер дуго умирао и за то време неколико пута крикнуо. Све то су посматрала његова одрасла деца.

Фрејн је припадао јединици за симулацију војних дејстава Источни вук. Управо су у тој јединици Фрејна назвали Вук, а љубав према српској униформи показао и на фотографијама које је поставио на свој Фејсбук профил. Показао је да воли српску традицију и фотографијом испред Храма Светог Саве у Београду.

Потрага за њим трајала је 48 дана, и у њој је учествовало око 1.000 полицајаца и агената са хеликоптерима, оклопним возилима и софистицираном технологијом за праћење. Проблем властима у откривању и хапшењу Фрејна било је то што је он побегао у планине Поконо, а у дивљини се сналазио као звер. Чак је провоцирао потеру тако што је оставио за собом празну паклу Дрине с филтером.

Фрејново је ухапшен 56 километара јужно од места на коме је извео напад испред напуштеног хангара за авионе у пенсилванијском одмаралишту Танерсвил.

Полиција се понадала да ће хапшењем да расветли мотив злочина, за који сумњају да је припреман шест месеци.

– Ерик Фрејн је напад на полицију доживео као мисију. Плашили смо се све време да ће да изађе из шуме и убије још полицајаца, а можда и цивила – рекао је комесар пенсилванијске полиције Френк Нунан.

На првом саслушању Фрејн је рекао истражитељима да је пуцао на полицајце јер је желео да промени владу.

ВЕСТИ