Објављен сателитски снимак ракетирања малезијског Боинга из ловачког авиона

ukrajina-malezijski1

Први канал је приказао сателитске снимке на којима се види тренутак када се на путнички авион испаљује ракета „ваздух-ваздух“. Тврди се да је то напад на малезијски Боинг чији је број лета био MH-17, и који је 17. јула оборен изнад Доњецка. Како је саопштено, снимци су направљени са страног шпијунског сателита. Водитељ програма Михаил Леонтјев саопштио је да је снимак 12. новембра доспео из иностранства у посед Руског савеза инжењера. Овај савез је раније објавио извештај о истрази разлога јулске трагедије лета MH-17.

На фотографији се виде путнички авион и ловац испод чијег левог крила се пружа млаз карактеристичан за ракете „ваздух-ваздух“. Човек који је послао снимак представио се као Џорџ Билт и навео да је завршио Масачусетски технолошки институт (MIT) и да је експерт за авионе са двадесетогодишњим стажем. Он је рекао да се слаже са резултатима извештаја Руског савеза инжењера и додао: „Млазни ловачки авион је пратио Боинг и оборио га. Најпре је посада гађана из авионског топа, а затим је труп погођен ракетом „ваздух-ваздух“, после чега су десни мотор и десно крило погођени ракетом са топлотним самонавођењем“.

Како тврди потпредседник Руског савеза инжењера Иван Андријевски, снимак је направљен са релативно ниске орбите. Анализа снимка не указује на било какве трагове фалсификовања. „Такви снимци се обично праве за опште извиђање ваздушног и наземног простора. По координатама на снимку можемо претпоставити да је направљен са америчког или енглеског сателита“, каже Иван Андријевски.

Руска Реч