Еулекс о изјави Лаврова о трговини органима на Косову

EuleksБРИСЕЛ, 23. јануара 2013.- Званичник Еулексовог специјалног истраживачког тима је изјавио у Бриселу да је у истрази о трговини органима на Косову „остварен напредак на кључним подручјима“, нагласивши да рад тог тима „можда није увек видљив, али је доследан устаљеним поступцима истраге и тужилаштва“.

Јури Лас, портпарол Еулексовог специјалног истраживачког тима, је напоменуо да ће истрага „неизбежно бити дуга и сложена“ и тиме реаговао на изјаву шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова, да Европска уније има неконструктиван став према истрази о трговини људским органима на Косову и да Москва подржава захтев Србије да се у истрагу укључе Уједињене нације.

Јури Лас је, у изјави агенцији Бета, желео да нагласи да је Еулексов специјални истраживачки тим „од свог оснивања у септембру 2011. остварио напредак на кључним подручјима, укључујући прикупљање битних информација из извора званичних институција, а обезбедио је склапање регионалних споразума за сарадњу, подстакао споразуме о заштити сведока, спроводећи сопствене истражне радње“.

Порт-парол Лас је желео да нагласи да је „Специјални истраживачки тим одлучан да утврдјује доказе где год то водило“.

Шеф руске дипломатије је изјавио да се „нажалост, суочавамо се са неконструктивном позицијом ЕУ по том питању“, рекавши да је ЕУ „узурпирала истрагу“ која стоји у месту и чак је и „полако затвара“.

Русија „подржава праведан захтев Србије“ да се у истрагу укључе УН, рекао је Лавров.

И, како је нагласио, „то је пре свега српско питање, Србија има план да га постави у УН и ми „ћемо тај план подржати“.

БЕТА