Пет стотина породица без хлеба?

DraganJablanovic

Уместо 690 запослених у општинској администрацији, установама и јавним предузећима, колико их је сада (без просвете и здравства), у Лепосавићу ће, по нормативима из Приштине моћи да остане свега 135 запослених, а чак 555 радника биће вишак.

Нови нормативи примењују се у складу са Бриселским споразумом и пристанком Србије да се локалне самоуправе на северу Косова финансирају из буџета Владе Косова и буду део самопрокламоване државе Косово.

Потврђене оптужнице

Међународни судија Основног суда у Косовској Митровици одбио је захтеве одбране да се одбаце оптужнице против петорице оптужених за тешка убиства и подстрекивање на убиства, саопштено је из Еулекса. У саопштењу се не наводе имена оптужених. Предмет се, међутим, односи на Оливера Ивановића, лидера Грађанске иницијативе Србија, демократија, правда и Драгана Делибашића, пензионисаног официра МУП-а Србије.

– Радим у општини, имам само 20 година радног стажа, храним породицу и школујем двоје деце. Од чега ћемо живети ако останем без посла – пита се један од запослених у општини Лепосавић. Оваква питања постављају и радници Центра за културу, библиотеке, Спортског центра, Центра за социјални рад, Цивилне заштите Комуналног и других предузећа….

Многи наглашавају да је потписивањем Бриселског споразума направљена велика грешка, јер су Срби на северу против своје воље гурнути под контролу независне државе Косово.

– Тачно је да по критеријумима Приштине који важе за све општине на северу Косова, „имамо право“ на само 135 радника, остали су вишак, али нема разлога за бригу, јер ником од њих неће остати без посла – објашњава Драган Јаблановић, председник општине Лепосавић и члан Управљачког тима за спровођење Бриселског споразума.

Сви „прекобројни“ добијаће плате и у наредне три године, остаће на својим радним местима и радиће исте послове које и сада раде. Плате за њих обезбеђиваће се из посебног фонда, „тешког“ око 10 милиона евра, који се управо фомира у Приштини.

Рачунамо да ће за три године много „прекобројних“ стећи услове за пензију, неки ће можда наћи други посао или отићи у приватнике… Након три године поново ће се разговарати о вишку запослених и тражиће се неко решење: да ли оснивањем неког новог фонда за њихове плате, социјалним програмом и сл. У овом тренутку не знамо – каже Јаблановић.

Д. Н. Петровић – Вести