Лавров: ЕУ узурпирала истрагу о трговини органима на Косову

Sergej-LavrovМОСКВА – Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао је данас да када је реч о истрази о илегалној трговини људским органима на Косову Европска унија показује некоструктиван став.

„На жалост, наилазимо на неконструктиван став Европске уније, која је узурпирала истрагу која иде тако-тако. Истрагу чак, по мом мишљењу, лагано затварају“, рекао је данас Лавров на конференцији за новинаре.

Он је рекао да ће Русија подржати позицију Београда да у истрагу треба да се укључе Уједињене нације.
„Србија има план да то питање покрене пред Саветом безбедности УН како би се УН укључиле у истрагу и ми ћемо такве планове подржати“, рекао је руски министар.

Говорећи о односима са САД, Лавров је казао да Русија жели конструктивне односе, упркос спора због такозваног Закона „Магницки“ који санкционише руске званичнике који наводно крше људска права и других препрека који отежавају односе две земље.
„Заинтересовани смо за конструктиван дијалог и развијање стабилних односа од којих обе стране могу да имају користи, посебно у области инвестирања, трговине и економских веза и контаката међу људима“, рекао је Лавров на годишњој конференцији за новинаре.

Лавров је истакао да су односи са САД кључни за глобалну стабилност.
Како је навео, Русија и даље чека одговор америчког председника Барака Обаме на позив руског председника Владимира Путина да организују самит.

Према његовим речима Русија ће наставити да гради своје позиције као једне од водећих сила у свету који пролази кроз промене без преседана, поручио је данас шеф руске дипломатије Сергеј Лавров на годишњој конференцији за новинаре.
„Година је била прилично тешка, неједнак развој на глобалном плану оставља последице, Блиски исток је ‘ускомешан’. Тренутна ситуација у Сирији изазива највећу забринутост у тренутку док се оружје шири регионом без икакве контроле“, рекао је Лавров.

Руски министар је поручио да ће званична Москва наставити да јача своје позиције као једног од водећих центара моћи, пренела је агенција Итар тас.

Говорећи о најновијим дешавањима у свету, Лавров је оценио да је ситуација у Малију, где траје интервенција француске војске против исламских екстремиста, настала као резултат догађаја у Либији, а да је недавна талачка криза у Алжиру „веома забрињавајући сигнал“.

Лавров је оценио да неће бити мирног разрешења сукоба у Сирији све док противници режима председника Башара ал-Асада буду одбијали да преговарају са владом.
„Све иде против чланова опозиције који су опседнути идејом о збацивању Асадовог режима. Све док овај непомирљив став буде на снази, ништа добро се неће десити, оружана акција ће бити настављана, људи ће умирати“, рекао је Лавров на годишњој конференцији за новинаре.

Он је оценио да неће бити мирног решења за сукобе у Сирији све док опозиција буде одбијала разговоре са владом и захтевала одлазак Асада са власти, као главног предуслова за отпочињање мировних преговора.

Према његовим речима, Русија не планира масовну евакуацију својих грађана из Сирије „зато што ситуација то не захтева“ након што је у Москву данас стигла прва група од 77 Руса који су напустили Сирију.
Сиријски активисти су у међувремену саопштили да је пет чланова једне породице – брачни пар и њихово троје деце, убијено кад је ракета рано јутрос погодила село у коме су живели у северној провинцији Алепу.

ТАНЈУГ