Едита Тахири: „Не може се заборавити историја геноцида који је Србија починила на Косову“

Edita-Tahiri

Београд – Из похвала које су званичници ЕУ и САД изрекли на рачун недавне посете премијера Албаније Едија Раме Србији, упркос Раминој изјави усред Београда да је „независност Косова реалност“, могло би се схватити да овај (не)дипломатски инцидент неће угрозити наставак политичког дијалога Београда и Приштине.

 

Шта више, амбасадор Велике Британије у Приштини Јан Клиф упозорио је јуче да ће, без наставка дијалога Приштине и Београда, безбедност региона доћи у питање.

Саговорници Данаса – директор Канцеларије за односе са медијима Владе Србије Миливоје Михајловић, бивши министар за КиМ Слободан Самарџић и политички аналитичари из Београда и Приштине Душан Јањић и Фатмир Шехоли, такође, не очекују да Рамино понашање угрози наставак преговора у Бриселу. Независно од Раме, Самарџић указује да, упркос поодмаклом преговарачком процесу, Београд још има шансу да „одустане од признавања независности Косова“.

– Рамино понашања неће утицати ни на спровођење Бриселског споразума, нити на даље преговоре Београда и Приштине. Он је и дошао овде да каже то што је рекао, јер се бори за политички патернализам над свим Албанцима на Балкану, што код њих изазива великоалбанска осећања и амбиције – каже за Данас Миливоје Михајловић.

 

Душан Јањић процењује да ће опречне изјаве двојице премијера о КиМ заправо олакшати преговоре који следе – две до три рунде на нивоу премијера, потом технички дијалог, што би све требало да се оконча завршним споразумом. Тај документ ће, према Јањићевим речима, ући у поглавље 35 за преговоре Србије са ЕУ.

– Потписивање правно обавезујућег споразума планира се тек после пуне нормализације односа Београда и Приштине, што ће трајати више од 10 година и то ће бити услов за улазак Србије у Европску унију – објашњава за Данас Душан Јањић.

Он очекује да се у наставку премијерског дијалога за преговарачким столом у Бриселу нађу Александар Вучић и Хашим Тачи. За разлику од Јањића, Фатмир Шехоли тврди да ће Вучићев саговорник у Бриселу бити представник постизборне албанске коалиције Вљан у којој су: ДСК Исе Мустафе, АЗБК Рамуша Харадинаја, Иницијативе за Косово Фатмира Љимаја и Самоопредељење.

– Вучићу и целом српском естаблишменту сви говоре да је независно Косово реалност, само што нико то није тако јавно рекао као Рама. Осим тога, да то није рекао, Албанци би га третирали као издајника. Све то неће утицати на дијалог Косова и Србије, који ће се наставити чим се у Приштини формирају институције Косова – истиче Шехоли, који премијеру Албаније замера што у Београду „није положио цвеће на гроб покојног Зорана Ђинђића, како би показао да је на путу демократије“.

Шехоли тврди да ће се политичка криза у Приштини решити најкасније до 5. децембра и да ће се већ идуће недеље Скупштина Косова конституисати до краја и добити председника. Он је категоричан да „нових парламентарних косовских избора неће бити, поготово не после изјава амбасадора САД и Велике Британије у Приштини, недавне посете Исе Мустафе и Рамуша Харадинаја Берлину и јучерашњег боравка Мустафе и Хашима Тачија у Бриселу“.

Слободан Самарџић каже да је „објективна стварност нешто компликованија од Раминог мишљења да је довољна само НАТО војска на терену“. Објективна стварност је, наглашава саговорник Данаса, и „правно признање, због ког Запад толико обиграва око Београда и хвали све његове потезе“.

– Влада Србије има још маневарског простора, јер је потпис на правно обавезујући документ у њеним рукама, мада сумњам да ће то искористити. Од Београда се не може много очекивати. Још од времена ДС и Борислава Стефановића, који је прихватио прве споразуме са Приштином, до Бриселског споразума учињени су велики кораци ка признавању косовске независности и угрожавању територијалног суверенитета Србије. Али, док се све не заврши, ништа није завршено. Влада Србије још може да се извуче из преговора који иду ка финализацији акта о добросуседским односима – упозорава Слободан Самарџић.

Кукан: Рама и Вучиц да буду мудри

Брисел, Београд – Посета премијер Албаније Едија Раме Београду засигурно представља важан корак у односима између Србије и Албаније, наводи за Данас Едуард Кукан, шеф делегације Европског парламента за односе са Србијом, одговарајући на питање да ли се реторика Раме током боравка у Београду може сматрати дипломатским скандалом и како оцењује његову посету.

Кукан истиче да Рама и Вучић треба да искористе своје „лидерство и мудрост“ како би дали нови замајац унапређењу односа између својих држава и смањили тензије које су постојале претходних седмица. „У том контексту, мислим да је потребно да различита осетљива питања између Србије и Албаније буду разматрана на конструктивнији и одговорнији начин“, указује посланик ЕП. М. С.

Оптужбе и понос

Такозвани заменик премијера Косова Едита Тахири јуче је изјавила да је поносна на дијалог Приштине са Београдом, мада се „не може заборавити историја геноцида који је Србија починила на Косову“. Београдски официр за везу у Приштини Дејан Павићевић реаговао тврдећи да се „Србија не може оптуживати без разлога и покрића“, преноси ФоНет.

 

Патријарх Кирил не иде на КиМ

Москва – Патријарх московски и целе Русије, који данас започиње посету СПЦ, неће ићи на КиМ, јер нема гаранције за безбедност, изјавио је секретар Одељења за спољне црквене односе РПЦ протојереј Игор (Јакимчук). Он је рекао да је став РПЦ о Косову као „светој српској земљи“ непромењен, као и да ће то бити једна од главних тема разговора у Београду.

Подела косовске власти

Према речима Фатмира Шехолија, спорно место председника Скупштине Косова требало би да добије ДПК којој ће, као победнику избора 8. јуна, најпре бити понуђено место мандатара нове косовске владе. Шехоли очекује да Тачи, у законском року од 15 дана, неће моћи да формира владу и да ће следећи мандатар бити из Вљана.

(Данас)