Соња Бисерко: Шешељ може изазвати страх код становништва које је било под његовим терором (ВИДЕО)

Sonja-Biserko

Београд — Соња Бисерко је рекла да су до повратка Шешеља довели пропусти Трибунала. Пола Србије мисли да је невин, пола да је дуг у Хагу одужио, оцењује Антонић.

О повратку Војислава Шешеља, за Вести Б92 су говорили Соња Бисерко из Хелсиншког одбора за људска права, и Слободан Антонић, социолог.

Хашки трибунал је направио пропусте који су довели до оваквог исхода, јер није успео да „дисциплинује своје клијенте“ и прецизира неке механизме, рекла је Бисерко.

Шешељ је све време имао стратегију подривања Хашког трибунала и својим понашањем током процеса је допринео његовом оволиком трајању, казала је она. Подсетила је да је „неколико пута био кажњен за непоштовање Хашког трибунала и да је вршио притисак на сведоке тужилаштва“.

Хаг је требало да благовремено реагује на такво његово понашање, оценила је Бисеркова.

Шешељ се вратио у радикалску Србију, можда у мало другачијем контексту, рекла је она.

„Ја мислим да ту нема шта много очекивати… Можда су медији подигли температуру око његовог повратка. Највећи проблем је што се он у земљу враћа без пресуде, и што ниједан режим није успео да направи праву дистанцу од догађаја из деведесетих“.

Она је навела да стога „Шешељ може да изазове подозрење и страх у Хртковцима, код становништва које је било под његовим терором“. „Друга ствар је што се његов долазак коментарише пре свега као завера Запада да дестабилизује Владу и што се он третира као жртва Хашког трибунала, као да је тамо био невин“.

Слободан Антонић је оценио да је Шешељ за пола Србије био невин, а за ону другу половину, која сматра да је крив за нешто, он је дуг Хагу одужио.

„Оптужница коју помиње госпођа Бисерко је подигнута 2003. године и они нису успели да прикупе доказе 5 година и после свега остао је само говор мржње“. Он је рекао да је за то кривично дело, колики год говор мржње био, ових 11 година затвора, које је провео тамо, сасвим довољна казна за велики број људи у Србији.

„Он се враћа у Србију као неко ко је дуг одужио, и као слободан човек“, казао је Антонић.

На питање да ли би лидер радикала могао да уздрма политичку сцену, Антонић је одговорио да је он „свакако један незгодан политичар и незгодан политички противник за власт“. „Власт је већ показала одређену нервозу“, рекао је.

„Један разлог јесте што незадовољство међу грађанима расте и биће још веће кад следећег месеца људи буду добили мање плате и пензије, а он може бити катализатор тог незадовољства… Друга ствар је што он има кредибилитет да говори о прошлости Вучића и Николића за велики део нашег јавног мнења, и њему ће у тим оптужбама које буде износио да се верује“, оценио је Антонић, додајући да лидер радикала може да утиче на то да се власт осећа мање комотно и много више нервозно него што је била.

На питање да ли долазак лидера СРС може да утиче на груписање деснице или да подстакне екстремне странке у Србији, Соња Бисерко је рекла да је десница већ у једном својеврсном престројавању и да то показују превирања у ДСС, Трећа Србија, Двери…

„Објективно може да радикализује ситуацију, у смислу оријентације Србије према ЕУ… Сви су они против тога… Шешељ је познат по свом ставу да Србија треба да се прикључи Русији, што је већи проблем с обзиром на то да је Русија увелико присутна у Србији, која на неки начин Србију држи као таоца“, рекла је Бисеркова. Она је закључила да политика ка ЕУ може да буде угрожена.

Цвјетин Миливојевић је у Кажипрсту Б92 рекао да је долазак Шешеља „поставио“ у овом тренутку СРС изнад цензуса, али да није сигуран да може да свргне са власти СНС.

Б92