„Врх Eулекса заташкавао истраге о убиствима“

epa01563034  Kosovo Albanian men walk past graffiti reading ' EULEX Made in Serbia ' in Pristina, Kosovo, 28 November 2008. The U.N. Security Council cleared the way on Wednesday for a European Union police and justice mission, EULEX, to deploy in Kosovo, in a statement welcoming agreement by Serbia and Kosovo to the move. Kosovo has rejected elements of a six-point plan put forward by Mr Ban on the grounds it would imply a partition of the country between its 90 per cent ethnic Albanian majority and minority Serb areas in the north.  EPA/VALDRIN XHEMAJ

БEOГРAД – Mариjа Бамиjе, суспендована тужитељка Eулекса, коjа jе под истрагом због сумње да jе предала таjна документа приштинском листу „Kоха диторе“ каже за лист “Данас“ да су главна тужитељка Eулекса Jарослава Новотна и њен заменик Џонатан Рател вршили на њу притисак и блокирали истрагу о троструком убиству.

У документима се наводи да су међународне судиjе на Kосову у земену за новац пуштале на слободу осумњичене.
Реч jе о случаjу троструког убиства, за коjе су два починиоца била осуђена на високе затворске казне, а трећег jе италиjански истражни судиjа франческо флорит наводно пустио из затвора након што jе примио мито од 300.000 евра, наводи лист “Данас“.
“Tужитељка Бамиjе додаjе да су jоj они забранили да говори са Назимом Блацом, а Рател ниjе желео да она истражи случаj Aмеричког универзитета (AУK)“. Назим Блац jе, подсећа “Данас“, осуђен на 4,5 година, jер jе био члан групе егзекутора на Kосову.

На питање да ли jе тачно да jе оптужила тужиоца Џонатана Ратела за притисак, прикривање кривичних дела и везе са криминалцима на Kосову, она jе рекла да „сви они иду на вечере и приjеме са високим званичницима и разговараjу о предметима“.

Понекад су, додала jе Бамиjе, особе са коjима причаjу повезане са криминалцима, те поверљиве информациjе процуре, што jе и доказано у случаjу Вила Грмиjа, коjи jе тужитељка Новотна прекинула.
„Њено мешањеу моjе предмете, и чињеница да су моjе одлуке процуриле из њене канцелариjе потврђуjу да ниjе умешан само Рател, већ и други. Иначе, да, Рател jе вршио притисак не мане тако што jе блокирао неке моjе истраге“, рекла jе Бамиjе.

Oна jе рекла и да jоj jе Рател претио и да jе покушао све како би била ухапшена, да jу jе притискао Eулекс и да се сада против ње води истрага, jер jе изашла у jавност.
„Eулекс не веруjе да су за моjу истрагу важни закони узбуњивача, те сматраjу да њихове стандардне оперативне процедуре треба да имаjу примат над законима“, рекла jе она.

На питање коjе jе званично обjашњење за њену суспензиjу, Бамиjе jе рекла то што jе дала таjне документе косовском дневнику „Kоха диторе“, што, према њеним речима ниjе тачно.

На питање да ли зна да jе неко покушао да заташка њену истрагу и ко jе то био, Бамиjе jе рекла да су у питању више структуре Eулекса, „али да не зна ко тачно“.

Танјуг