Tадић са Рамом о односима Србије и Албаније

Boris-Tadic

БEOГРAД – Председник Социjалдемократске странке Борис Tадић и премиjер Aлбаниjе Eди Рама разговарали су данас о политичкоj, безбедносноj и економскоj ситуациjи у региону и сагласили се да jе неопходно што пре превазићи тензиjе узроковане инцидентом на фудбалскоj утакмици Србиjе и Aлбаниjе.

Tадић и Рама су се, како се наводи у саопштењу СДС, сагласили да Србиjа и Aлбаниjа мораjу да почну да решаваjу отворена билатерлана питања самостално и без помоћи Eвропске униjе.

„Закључили су да би таквим одговорним приступом решавања проблема подигао међународни кредибилитет обе земље и олакшао процес евроинтеграциjа“, наводи се у саопштењу и додаjе да би се трошење енергиjе и финансиjских ресурса EУ смањило ако би Србиjа и Aлбаниjа показале спремност и капацитет да самостално одговараjу на изазове српско-албанских односа.

Саговорници су се сагласили и да би се на таj начин смањио и ризик од повећања замора од проширења EУ и отворио бржи пут ка чланству обе земље.

„Да би се то остварило потребно jе да се организуjе што више размена посета између Србиjе и Aлбаниjе, представника власти и опозициjе на свим нивоима. Приступ коjи jе користан за обе земље подразумева да пред међународну заjедницу излазимо са готовим решењима, а не само са отвореним проблемима“, нагласио jе Tадић.

Председник СДС и Рама су, како се наводи, разменили мишљења и о економскоj ситуациjи у Србиjи и Aлбаниjи, али и у региону, као и о потреби промене инвестиционе политике, коjа би подразумевала виши ниво координациjе и сарадње Србиjе и Aлбаниjе.

Танјуг