Еди Рама: Косово је независна држава, Прешево може да буде мост између Срба и Албанаца

aleksandar-vucic-edi-rama-10-11-2014-11

Премијер Албаније долази у Београд, где ће се састати са Александром Вучићем. Јутрос су на Косову осванули билборди на којима пише „Добродошао Премијеру Вучићу“.

 

Премијер Србије Александар Вучић рекао је да је инцидент што је премијер Албаније Еди Рама одлучио да прича о независности Косова, на састанку где то није требало да буде тема. Премијер је рекао да му је жао што је Рама тако искористио посету, али да Србију неће нико да понижава.

14:22 – Због ове изјаве је реаговао Александар Вучић

Независност Косова је реалност и што пре то Србија прихвати, брже ћемо као регион ићи напред, поручио је данас у Београду албански премијер Еди Рама, после састанка са премијером Србије Александром Вучићем.

14:08 – Протест на северу Косова

Због провокација премијера Албаније Едија Раме, Срби са севера Косова се управо организују да дођу на протест у северни део Косовске Митровице како би исказали своје незадовољство Рамином изјавом а истовремено пружили подршку премијеру Александру Вучићу сазнаје „Ало!“.

Више читајте на њиховом онлине издању.

13:40 – Вучић: Рама добродошао у Србију

Учинићемо све што је могуће да радимо на зближавнају две земље и да добијамо подрсксе ЕУ посебно за инфраструктурне пројекте, пре свега, ради нашег економског развоја, рекао је премијер Вучић.

„Надам се да ће Србија и Албанија наставити разговоре. Чак и данас сам приметио да је унутрашња полтика важнија за мог госта него за мене. Он је добродошао у Србију. Потпуно сам сигуран да неће бити потребно да чекамо 60 или 70 година да видимо овакве састанке“, казао је Вучић.

13:38 – Може о свему сем о територијалном интегритету Србије

Коментаришући најаву локалних лидера у Прешеву да албанског премијера очекују као свог премијера, Александар Вучић је рекао:

– Пре свега да поновим да очигледно имамо различите ставове, а сушта је реалност став Србије да је КиМ део Србије и драго ми је да то могу да поновим пред албанским премијером. На жалост или на срећу то не говори о мени него о некима другима.

Такве глупости, додао је премијер, обично не коментарише, додајући да може да се разговара о свему, о школама што нису на време, о путевима о било чему, али се територијални интегритети Србије не доводи у питање и неће се доводити у питање.

Једна ствар је 100% сигурна. Албанци праве 1000 пута боље колаце и сладоледе од нас 🙂

13:28 – Посета означава напредак односа у целом региону

И пред инцидента, премијер Вучић је рекао да посета премијера Албаније означава напредак односа у целом региону.

„Ово је важна вест не само за Србију и Албанију да се после 68 година срећу челници две државе на овакав начин и морам да кажем да наши разговори у четири ока који су били дужи од предвидјених нису ни мало лаки, али сам уверен да заједничке проблеме можемо да решавамо разговором“, казао је Вучић на конференицји за новинаре након разговора са Рамом.

13:17 – Вучић: И ја ћу у Тирани рећи да је Косово део Србије

Након што је Рама током говора неколико пута напоменуо да је независност Косова реална, премијер Вучић је одговорио

– Сушта је реалност да је Косово у саставу Србије, али је добро што говоримо једни другима у лице шта мислимо. Међутим, жао ми је што је господин Рама искористио наше гостопримство за провокацију својих домаћина – рекао је Вучич.л

Рама је на то рекао да ће Вучић бити добродошао да дође у Тирану, а на питање новинара да ли ће до тога и доши, Вучић је одговорио:

– Наравно да ћу отићи у Тирану, трудићу се да будем гост који неће провоцирати свог домаћина, али ћу свакако доћи са истом поруком,  а то је да је Косово део Србије – рекао је Вучић.

13:30 – Александар Вучић: Нисам могао да дозволим провокацију у Београду

Нисам очекивао да ће Рама говорити о Косову, нећу дозволити провокацију у Београду, рекао премијер Александар Вучић на заједничкој конференцији за новинаре са албанским премијером Едијем Рамом.

Српски премијер Александар Вучић рекао је после разговора са албанским колегом Едијем Рамом да њихови разговори у четири ока, који су трајали дуже од предвиђеног времена, нису били нимало лаки али да је уверен да заједнички проблеми могу да буду решавани.

12:14 – Пре Вучића и Раме, руковали се Тито и Хоџа

Последња посета шефа албанске државе Београду десила се 1946. године, када су се састали тадашњи председник Албаније Енвер Хоџа и председник

Југославије Јосип Броз Тито.

12:37 – „Разговори нису били нимало лаки“

Еди Рама и Александар Вучић обратили су се новинари након разговора.

Вучић је рекао да разговори нису били нимало лаки, али да је уверен да је могуће дођи до заједничког решавања проблема.

Договорени су се споразуми о размени и сарадњи млоадих, а влада ради на томе и да се постигне споразум о преласку граница само уз личну карту.

12:47 – Након састанка Рама ће одржати митинг у Прешеву

Премијер Албаније Еди Рама, који данас стиже у посету Србији, отићи ће и у Прешево, где ће одржати говор у Дому културе, пише Данас.

Да ће Рама боравити у Прешеву наводе и албански медији, а председник општине Рагми Мустафа рекао је за Данас да очекује да Раму упознају са проблемима албанске националне заједнице на југу Србије у области образовања, политике и економског развоја.

Председник општине Бујановац Јонуз Муслиу је рекао да ће албанском премијеру бити „изнете сугестије, жалбе и предлози“ и да очекује „јасну поруку“ Раме у вези са положајем албанске заједнице у том делу Србије.

12:09 – Председник Николић: Србија преузела иницијативу

Србија је на себе преузела иницијативу да са свим суседним државама гради што боље односе и тако ће бити и убудуће, поручио је данас председник Србије Томислав Николић на састанку са амбасадором САД Мајклом Кирбијем, који је рекао да му је веома јасна деликатност и осетљивост посете албанског премијера Едија Раме Србији.

12:07 – Селфији испред застава Србије и Албаније

Албански званичници су искористили прилику да се сликају испред застава Србије и Албаније које су биле постављене у холу Палате Србије, где су се састали српски и албански премијер.

Званичници из албанске делегације су искористили прилику да направе низ слика.

12:04 – Овако је албанска ТВ известила о посети Раме Србији

И у Албаниј, главна вест је да је Еди Рама стигао у Србију, где је у дводневној посети.

Погледајте прилог албанске телевизије А1 о дочеку Едија Раме испред Палате Србије.

11:42 – Са Вучићем у четири ока

Еди Рама се састао са премијером Александром Вучићем, и имали су разговоре у „четири ока“.

11:39 – Блиц: Еди Рама се поклонио српској застави

Еди Рама стигао је испред Палате Србије, где се састао са Александром Вучићем. Он се, како протокол налаже, поклонио српској застави након интонирања две химне.

Сада је у току састанак, који би требало да је до сада завршен, а после тога је на реду пленарна седница која ће трајати до 12.15.

Затим је предвиђено потписивање споразума, а потом обраћање двојице премијера новинарима.

Еди Рама и Александар Вучић започели су састанак у четири ока, који ће трајати пола сата. Након тога обратиће се новинарима.

Рама је око 11.00 часова стигао испред Палате Србије, где су га дочекали високи звничници Србије.

Интониране су обе химне, након чега се Рама поклонио Српској застави како и налаже протокол.

11:16 – Почео састанак „у четири ока“

Еди Рама и Александар Вучић започели су састанак у четири ока, који ће трајати пола сата. Након тога обратиће се новинарима.

Рама је око 11.00 часова стигао испред Палате Србије, где су га дочекали високи звничници Србије.

Интониране су обе химне, након чега се Рама поклонио Српској застави како и налаже протокол.

11:09 – Рама дочекан испред Палате Србије

Еди Рама отпочео је званичну посету Београду, што је прва посета албанског државника након 68 година, када је у у посети тадашњој Југославији био Енвер Хоџа.

Њега је испред Палате Србија дочекао председник српске владе Александар Вучић, а у делегацији су били и министри Ивица Дачић, Небојша Стефановић, Жељко Сертић, директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић…

После интонирања химни Србије и Албаније и смотре строја Гарде Војске Србије, Вучић и Рама имаће састанак у четири ока, након чега ће делегације две земље одржати пленарну седницу.

Предвиђено је и потписивање споразума, после чега ће се председници влада обратити медијима.

11:04 – Еди Рама данас и са Синишом Малим

Премијер Албаније Еди Рама ће се данас, осим с премијером Србије Александром Вучићем, током посете Србији састати и с градоначелником Беогарада Синишом Малим и учествовати на округлом столу посвећеном сарадњи Србије и Албаније.

10:56 – Посета одложена због дрона

Александар Вучић и Еди Рама сложили су се у телефонском разговору да званична посета албанског премијера Србији, првобитно предвиђена за 22. октобар, буде одложена за 10. новембар. До одлагања је дошло због инцидента са дроном на фудбалској утакмици Србија – Албанија.

Инцидент због кога је одложена Рамина посета изазван је појавом беспилотне летелице на стадиону, о коју је био окачен транспарент са мапом „велике Албаније“. Након тога, део публике је провалио на терен и дошло је до прекида утакмице. УЕФА је касније тај меч службено регистровала резултатом 3:0 за Србију, али је домаћину истовремено одузела те бодове због упада навијача натерен.

09:57 – Први премијер Албаније у Београду у последњих 68 година

Премијер Еди Рама је први шеф владе Албаније који борави у званичној посети Београду у протеклих 68 година, пише данас штампа у Тирани и додаје да ће он током посете разговарати о међуетничким односима и посетити Прешево.

09:34 – Хашим Тачи: Посета Раме корисна за регион

Одлазећи „косовски премијер“ Хашим Тачи оценио је да ће посета Србији албанског премијера Едија Раме користити читавом региону и да очекује да премијери Рама и Александар Вучић дају пример својом улогом у изградњу нормалних односа.

08:08 – Косово: Билборди подршке Вучићу

У свим српским општинама на Косову и Метохији рано ујтрос осванули су билборди подршке премијеру Србије Александру Вучићу.

На великмим билбордима исписане су поруке: „Добродошао Премијеру Вучићу“ и „Ми имамо једног Премијера – Вучића“.

У свим српским општинама на Косову и Метохији од Јариња дуж магистрале, преко Звечана, Косовске Митровице, Лапљег Села, Клокота, Партеша, Штрпца… стоје велики билборди са исписаним порокама подршке премиеру Србије.

– С обзиром на то да је било претпоставки да би масовна окупљања могла проузроковати немире у Прешевској долини, а посебно у контексту тензија након утакмице Албанија – Србија, одлучили смо се за затворени простор – рекао је Шкељзен Маљићи, саветник Едија Раме.

Посебних састанака са албанским политичарима с југа Србије неће бити, прецизирао је Маљићи.

Еди Рама данас долази у дводневну посету Србији, коју ће почети 20-минутним састанком у четири ока са српским премијером Александром Вучићем.

Потом ће се одржати пленарна седница делегација две земље, следи потписивање споразума, а потом заједничка конференција Вучића и Раме.

О којим споразумима се ради, јуче у Влади Србије није било могуће сазнати.

Како је “Блицу” потврдио Душан Јањић из Форума за етничке односе, Рама ће у Београду учествовати и на округлом столу “Сарадња Србије и Албаније”. Затим ће, како сазнаје „Блиц“, у Скупштини града присуствовати бизнис форуму, који је посвећен економској сарадњи две земље.

(Б. Јеловац – Блиц)