Рама изазвао инцидент, а Вучић рекао да неће дозволити да ико понижава Србију усред Београда

SRBIJA ALBANIJA RAMA POSETA

БЕОГРАД – Косово је део Србије и никада неће бити у Албанији, рекао је српски премијер Александар Вучић  у живом обраћању из Палате Србија које је уследило после разговора са албанским премијером Едијем Рамом у четири ока.

Премијер је рекао да неће дозволити да ико понижава Србију усред Београда, а потом објаснио и да је Рама изазвао инцидент поменувши Косово у току разговора што иначе није било наведено у плану посете чиме је изиграо поверење домаћина и поступио супротно строгим правилима протокола.

Српски премијер Александар Вучић изјавио је након разговора са албанским колегом Едијем Рамом да њихови разговори у четири ока, који су трајали дуже од предвиђеног времена, нису били нимало лаки али да је уверен да заједнички проблеми могу да буду решавани.

Вучић је на конференцији за новинаре у Палати Србија захвалио Рами на томе што је прихватио његов позив и дошао у Београду. „Ова посета обележава нови почетак и зашта се надам да ће прагаматичан однос Србије и Албаније бити фокусиран на напредак не само наших међусобних политичких и економских односа већ за напредак односа у целом региону“, рекао је Вучић. Оцењујући посету албанског премијера, прву после 68 година, као добру вест не само за Србију и Албанију, премијер је рекао да проблеми не могу да се решавају другачије сем разговорима.

Албански премијер Еди Рама допутовао је у званичну посету Београду, што је прва посета албанског државника након 68 година, када је у у посети тадашњој Југославији био Енвер Хоџа.

Обраћање премијера уживо из Палате Србија је у току.

Њега је испред Палате Србија дочекао председник српске владе Александар Вучић, а у делегацији су били и министри Ивица Дачић, Небојша Стефановић, Жељко Сертић, директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић… После интонирања химни Србије и Албаније и смотре строја Гарде Војске Србије, Вучић и Рама имали су састанак у четири ока, након чега ће делегације две земље одржати пленарну седницу.

За данашњу посету албанског премијера, која је прва званична посета на највишем нивоу једног албанског државника после 68 година, акредитовано је око 200 новинара, од чега 30 представника албанских медија.

Вучић и Рама сложили су се 19. октобра у телефонском разговору да званична посета албанског премијера Србији чија је посета, првобитно предвиђена за 22. октобар, буде одложена за 10. новембар. До одлагања је дошло због инцидента на утакмици фудбалских репрезентација Србије и Албаније, 15. септембра у Београду.

 

У заједничком саопштењу двојице премијера било је наведено да су се сагласили да су инциденти на стадиону током утакмице по својој суштини били веома несрећни.“И даље постоје јасна неслагања око тога како је до инцидента дошло, али не смемо и нећемо пропустити могућност да се састанемо и да радимо на одржавању регионалне стабилности“, нагласили су саговорници. Време је да окренемо нову страницу у политичким и економским односима измеду Србије и Албаније, закључила су двојица премијера.

11.08 – Албански премијер Еди Рама слетео на аеродром у Београду, дочекала га је српска делегација на челу са премијером Вучићем и шефом дипломатије Дачићем.

08.20 – На више места на Косову и Метохији, од Јариња дуж магистрале, Косовске Митровице и других, јутрос је освануо велики број билборда са ликом Александра Вучића и поруком добродошлице председнику Владе Србије.

 

Foto: Tanjug
Фото. Танјуг

На дан посете Београду председника Владе Албаније Едија Раме, ово се тумачи као порука косовских Срба кога сматрају својим премијером. Билборди би могли да буду и реакција на најаве неких политичких вођа Албанаца из општина југа централне Србије, које ће Рама посетити у уторак, да ће га дочекати као свог премијера.

06.55 – Премијер Албаније Еди Рама допутоваће данас у посету Београду, а из Србије ће отићи без кључева Београда, које је тражио приликом планирања посете, сазнаје Курир.

С Вучићем у четири ока

Према програму посете, Вучић и Рама разговараће у четири ока од 11.10 до 11.30 сати. Иначе, Рама је требало да дође у Београд 22. октобра, али је посета одложена због инцидента на фудбалској утакмици Србија-Албанија, која је прекинута.

Сатница посете: Стиже у 11 сати

Рами ће, иначе, бити приређен дочек испред Палате Србија у 11 часова, након чега ће се састати с премијером Александром Вучићем. Затим ће бити одржана пленарна седнице делегације две земље након чега следи потписивање споразума да би на крају два премијера дали изјае новинарима.

Чува га неколико хиљада полицајаца

Рама ће, како је Курир већ писао, преспавати у престоници, и то у хотелу у „Хајат“. Обезбеђиваће га неколико хиљада полицајаца, као и увек кад премијер неке земље долази у посету Србији.

Инцидент са дроном

Инцидент због кога је одложена Рамина посета изазван је појавом беспилотне летелице на стадиону, о коју је био окачен транспарент са мапом „велике Албаније“. Након тога, део публике је провалио на терен и дошло је до прекида утакмице. УЕФА је касније тај меч службено регистровала резултатом 3:0 за Србију, али је домаћину истовремено одузела те бодове због упада навијача натерен.

Рама ће у Прешеву одржати говор у Дому културе

Рама ће отићи и у Прешево, али тамо неће одржати митинг, већ кратак говор у Дому културе. Албанског премијера ће, како је протоколом предвиђено, на аеродрому сачекати министар спољних послова Ивица Дачић, а свечану вечеру у његову част организује Амбасада Албаније у Београду.- У оквиру посете Рама ће се састати и с градоначелником Београда Синишом Малим, али му неће бити поклоњени кључеви Београда – наводи извор Курира.

КУРИР