Порука верских вођа из Беча: Наћи решење за заједничку прославу Ускрса као сигнал повезаности и жеље за јединством

crkva_620x0-620x330

Беч – Највише верске вође, које су се окупиле у Бечу поводом 50-те годишњице екуменске фондације „Про Оријенте“, подвукле су одговорност цркава за угрожене хришћане на Блиском истоку и упутиле апел мира.

Васељенски патријарх Вартоломеј изразио је жаљење због постојања патњи угрожених хришћана, а коптски патријарх Тавадрос Други указао је да је у земљама, у којиам су хришћани мањина, заједништво неопходно за њихово преживљавање.

Патријарх Ватроломеј изразио је забринутост због ситуације на Блиском истоку и северу Африке, указујући да људи, било у Сирији, Ираку или Египту морају имати право на постојање у својим домовинама.

Само дијалог и спремност на помирење, а не насиље, могу водити ка миру у Светској земљи и читавом Блиском истоку, подвукао је он додајући да се за то морају залагати све цркве.

Коптски патријарх Тавадрос је истакао да је јединство цркава велика жеља и с тим у вези пренео да је у Египту недавно основано заједничко црквено тело, у којем су заступљени коптске и католичка, као и православне и протестанстка црква.

Бечки надбискуп, кардинал Кристоф Шенборн указао је да је положај хришћана у многим деловима света постао гори и упутио апел на верске вође да убудуће буду јединствени око иницијатива за њихову помоћ. Само јединствени хришћани могу водити дијалог са другим верама, оценио је председник фондације „Про Оријенте“ Јохан Марте.

„Не постоји алтернатива дијалогу и помирењу“, указао је васељенски патријарх констатујући да је пут ка јединству цркава још далек, али да цркве могу само заједнички савладати социјалне и еколошке изазове.

Патријарх Тавадрос изразио је жељу да цркве пронађу решење за заједничку прославу Ускрса, додајући да би то био јасан сигнал повезаности и жеље за јединством.

На синоћној свечаности, на бечком Универзитету, присуствовали су представник Ватикана, нунције Петер Степфан Цурбриген, као и епископи и ђакони лутеранске, реформистичке, методистичке, коптске, старо-католичке, српске и грчко православне цркве.

Новости