Убиства деце и најтежи напад на Доњецк

donbas sahrana

Интензивна артиљеријска ватра избила је рано јутрос у Доњецку, на истоку Украјине, а јачина детонација није до сада виђена у побуњеничком региону од прекида ватре који је у Минску потписан у септембру

Оружана ватра у близини центра града Доњецка почела је ноћас, у 2 сата по локалном времену и могла се чути, истог интензитета, и два сата касније, навели су извештачи агенције АФП са лица места.

Француска агенција наводи да, за сада, није могуће проценити последице артиљеријског напада, због полицијског часа током ноћи које су наметнуле проруске власти у Доњецку и оближњој Макејевки.

Посматрачи Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) изразили су забринутост пошто су били сведоци присуства необележене колоне тенкова, артиљеријских топова и бораца у камионима како се премештају кроз источну Украјину под контролом проруских снага.

Јучерашњи извештај ОЕБС уследио је дан пошто је украјинска војска саопштила да је приметила велику колону тенкова и другог тешког наоружања да улази у земљу из Русије, у делу границе која је под контролом побуњеничких бораца.

АФП наводи да Русија пориче умешаност у борбама на истоку, иако отворено даје политичку и хуманитарну подршку проруским снагама у Украјини.

ОЕБС потврдио убиство деце у нападу на школу у Доњецку

ОЕБС-ов извештај објављен на сајту организације потврђује смрт двоје деце у нападу на школу у Доњецку.

Представница европске посматрачке мисије Ирина Гудима је раније изјавила да организација неће истраживати тај напад на школу.

ОЕБС приметио конвоје тенкова на истоку Украјине

Организација за безбедност и сарадњу у Европи (ОЕБС) саопштила је ноћас да је „веома забринута“ због присуства тенкова у источној Украјини која је под контролом про-руских сепаратиста.

Становници Доњецка су за АФП рекли да су видели како у град стижу војни камиони

По саопштењу, посматрачи ОЕБС су „приметили конвоје тенкова и тешко наоружање“ у побуњеничком упоришту Доњецку и у граду Макејевка.

Власти Украјине су у петак пријавиле улазак неколико десетина тенкова, војника и војне опреме из Русије, али то потом нису потврдиле ни САД, ни НАТО.

У суботу увече, новинари АФП су у центру Доњецка чули јаке детонације, и јавили да побуњеници копају ровове код железничке станице у зони аеродрома, око којег се две стране боре месецима.

Становници тог града су рекли за АФП да су видели како из оближњег града Макејевка у Доњецк стиже четрдесетак војних камиона КАМАЗ без регистарских таблица са двадесетак топова.

(Танјуг)