Иво Јосиповић: Жалосно је што Војислав Шешељ није осуђен

ivo-josipovic-srbija

Председник Хрватске Иво Јосиповић изразио је данас жаљење зато што судски поступак у Хагу против лидера Српске радикалне странке Војислава Шешеља није завршио осуђујућом пресудом.

Министарка спољних и европских послова Хрватске Весна Пусић изјавила је да одлука Хашког трибунала о привременом пуштању за Шешеља нема везе са ставом суда о његовој одговорности за ратне злочине 90-тих и оценила да то „саставни део процедуре“, као и да је већ било сличних случајева.

 

Јосиповић је у изјави новинарима у Вуковару рекао да не може да говори о томе какво је Шешељево медицинско стање, али да му се „чини“ да је Шешељ по изјавама које даје, „још спреман на непримерене политичке говоре и ангажмане“.

„Жалосно је да тај предмет није завршио осуђујућом пресудом коју смо сви очекивали“, рекао је Јосиповић и додао „нека је на душу онима који су ту одлуку донели“.

Пусић је данас рекла да мисли да је „простим оком видљиво да се ради о ратном злочинцу, али ово пуштање на привремену слободу нема никакве везе са ставом суда о његовој кривици“.

Хашки трибунал одлучио је да Шешеља због погоршања здравственог стања привремено пусти на слободу.

(Бета)