Хакери пронашли у рачунару државног тужиоца Украјине податке о злочинима армије

ukrajinski-vojnik-sa-svastikom-na-slemu

Хакери из организације „КиберБеркут“ су саопштили да су међу фајловима у рачунару државног тужиоца Украјине Виталија Јареме успели да пронађу текст његовог говора, у коме се налазе докази злочина украјинске армије и припадника добровољачких одреда против цивила у току војне операције на истоку земље.

Према подацима „КиберБеркут“, који су објављени на сајту организације, само у периоду септембар-октобар 2014. године (после објављивања примирја) војно тужилаштво је у зони војне операције регистровало 65 кривичних дела злочина, који су на било који начин повезани са употребом оружја. Међу њима су и они за незаконито лишавање слободе или киднаповање људи; незаконита употреба оружја, муниције и експлозивних средстава; злоупотреба власти или службеног положаја од стране припадника правосудних органа; дезертерство са оружјем; крађа, присвајање, отимање оружја, муниције, експлозивних материја, као и други облаци злоупотребе службеног положаја; убиство с предумишљајем и други злочини.

У тексту који су хакери пронашли, а који је прочитан на састанку украјинских министара, државни тужилац Јарема приводи примере сурових злочина припадника добровољачких одреда према цивилима.

„Војници 24. батаљона територијалне одбране Беспали С.Ф. и Хелемендрик С.Л. су око 21:00 незаконито упали у приватну кућу грађанина Шевченка И.В. у селу Пешчаноје, у Старобељском рејону. Они су, претећи оружјем, на главу домаћина набили врећу и одвезли га у непознатом правцу. После тога су га полили бензином и запалили и ударили ножем у леву ногу. Због незаконитог поступања војника Шевченко И.В. је задобио опекотине по телу и различите телесне повреде“, стоји у документу.

Ево још једног примера: „22. октобра 2014. године два војника из војне поште В0095, који су били пијани, су се иживљавали над двојицом цивила и онда их убили“.

Према тексту који је објавио „КиберБеркут“, украјинска армија није чинила само злочине над цивилним становништвом, већ и над својим саборцима.

„18. октобра 2014. године, око 21:00, војник из војне поште ПП В2317, који је био пијан, је пуцао из аутомата АК-74. Тада су погинула 4 војника, а 1 је рањен“, пише у свом тексту Јарема.

Група „КиберБеркут“ у електронској области води борбу против садашњих украјинских власти. Хакери су уочи ванредних парламентарних избора у Украјини преузели одговорност за квар система за бројање гласова и сајта ЦИК Украјине.

„Ми, „КиберБеркут“, изјављујемо да контролишемо сајбер простор Централне изборне комисије Украјине. И данас, и на „дан тишине“ пред изборе у Врховну раду ми смо ометали рад електронског система за бројање гласова и сајта ЦИК. Ми нећемо престати да се боримо против кијевске хунте све док не падне њен антинародни режим у земљи“, саопштила је организација.

Поред тога, „КиберБеркут“ је крајем октобра организовала необичну акцију у Кијеву. Чланови групе су успели да неколико уличних екрана у Кијеву поставе свој спот. На видео снимку су показане фотографије украјинских политичара, међу којима су Арсениј Јацењук, Арсен Аваков и други, заједно са фотографијама погинулих становника Донбаса. Изнад фотографија политичара је био натпис „ратни злочинац“.

„Ми још једанпут потврђујемо да нико за нас неће променити наш живот. Ако се народ и даље буде надао да у кабинетима седе људи који су брину због проблема обичних људи, онда ће Украјина све више тонути у хаос грађанског рата. САД и Запад су најпре довели на власт људе који су спремни да продају нашу земљу, како би удовољили својим господарима, а сада желе да исте такве издајице удоме у Ради. Данас свако од нас мора да схвати да од његове одлуке зависи будућност наше земље и што се пре изборимо са неонацистичком владом и посланицима, који само зарађују у овом рату, то ћемо пре вратити мир и поредак у земљи“, изјавили су представници, „КиберБеркут“.

Глас Русије