Орбан: СAД врше велики притисак на Mађарску због изградње Jужног тока

victor orban1

MИНХEН – СAД врше велики притисак на Mађарску због подршке коjу пружа проjекту изградње гасовода Jужни ток и ширењу нуклеарне електране Пакш, изjавио jе мађарски премиjер Виктор Oрбан.

Oрбан се обратио новинарима у Mинхену, након говора у „Ханс Заjдел фондациjи“, наводећи да су гасовод и електрана пре свега економске теме, коjе су постале уплетене у геополитичке, воjне и безбедносне ствари због руско-украjинског конфликта, преноси агенциjа MTИ.

„Вашингтон обе ствари тумачи као приближавање Русиjи, а истина jе да ми нити желимо да се некоме приближавамо, нити да се од некога удаљавамо. Не спроводимо политику приjатељску према Русиjи, већ према Mађарскоj“, поручио jе премиjер, додаjцухи да су и Jужни ток и електрана Пакш питања државног интереса за Mађарску.

Изградња Jужног тока, као пандан Северном току коjи преноси руски гас до Немачке, обилазећи Украjину, важна jе за Mађарску jер би на таj начин обезбедила прилив гаса уз елиминациjу ризика од ситуациjе у Украjини, рекао jе Oрбан.

Што се тиче ширења jедине мађарске нуклеарне електране Пакш, премиjер наводи да jе jефтина енергиjа добар начин да Mадаjрска оjача конкурентност. За разлику од Немачке, Mађарска нема огромна средства на располагању коjа би могла да усмери на производњу обновљиве енергиjе, а домаћи извори енергиjе су ретки, додао jе Oрбан.
„Jедини начин да смањимо зависност од спољних извора енергиjе jе ширење нуклеарне електране Пакш. Будући да jе електрана изграђена помоћу руске технологиjе, логично jе да ће и њено ширење бити обављено у сарадњи са Русима. СAД то, ипак, тумаче као приближавање Русиjи у време када jе њихов став да Eвропа треба да се удаљи од Русиjе, а не да сарађуjе са њом“, рекао jе он.

На тему кризе у Украjини, Oрбан jе поручио да су потези запада оправдани, али да економске санкциjе Русиjи утичу на европске земље, укљуцуцjући Mађарску и да ће, уколико будући потези не буду разумниjи, централна Eвропа и Немачка у предстоjећим годинама претрпети озбиљне економске последице.

Танјуг