Флоренс Артман: Шешељев случај је фијаско Хашког трибунала!

florens-artman

Ако после онога што је чуо и видео током процеса судија није у стању да изрекне осуђујућу пресуду, зашто га онда држи, требало је пре четири године да га пусти на слободу, рекла некадашња портпаролка Карле дел Понте

САРАЈЕВО – Некадашња портпаролка главне тужитељке Хашког трибунала Карле де Понте, позната новинарка и списатељица Флоренс Артман, изјавила је да јој је потпуно неразумљиво због чега ни четири године по завршетку суђења нема пресуде за Војислава Шешеља.

Хартман је за Клиx.ба рекла да је, с обзиром на Шешељево здравствено стање, било очекивано да Судско веће донесе одлуку о његовом пуштању на привремену слободу и додала да је апсолутно неразумљиво да у тој одлуци није наведено када ће бити изречена пресуда човеку коме је суђење завршено пре четири године.

„Шешељ је пуштен са статусом осумњичене особе без одлуке да ли је крив или је невин. После толико година ово је несхватљиво, он се предао 2003. Није проблем што је пуштен због свог здравственог стања, питање је шта се дешава сада са тим суђењем, зашто председник Суда не говори шта се дешава са пресудом и када ће она бити написана“, каже Хартман.

Она инсистира да у овом тренутку не треба говорити о Шешељевој болести, већ питања јавности морају бити усмерена ка Хашком суду.
„Право питање је шта раде судије? Они нису болесни, шта раде четири године откако је завршено суђење, то нас занима. Ако се случајно деси да оптуженик умре пре пресуде, а имате четири године од краја суђења, онда су криви судија и Суд, а не болест“, оценила је Хартман.

Она је нагласила да неизрицање пресуде Шешељу представља још један фијаско у раду Трибунала, који мора коначно дати одговоре.
„Ако после онога што је чуо и видео током процеса судија није у стању да изрекне осуђујућу пресуду, зашто га онда држи, требало је пре четири године да га пусти на слободу. Без обзира шта је мислим о Шешељу и што знам шта је радио, не може он да буде толике године у затвору, а да се не зна хоће ли бити осуђен или не“, рекла је Артман.
Лидер српских радикала оптужен је за бројне ратне злочине. Оптужница је подигнута 14. фебруара 2003, а у притвор Међународног суда је пребачен 24. фебруара исте године. Суђење је почело у новембру 2007. године.

ФоНет