СКАНДАЛ И СРАМОТА: Држава поткрада труднице и породиље!

deca-dete-majka-majke-kolica-vreme-prolece-prirastaj-narastaj-populacija-stanovnistvo

Не само што им послодавац не уплаћује на време плате, него им још и држава, када им плате стигну обједињене, обрачунава солидарни порез.

Министарство финансија и Пореску управу не интересује то што је реч о кумулативним исплатама, а не о реалној висини месечног примања трудница и породиља. Солидарни порез им је буквално наметнут.

Зорани Мркић из Шапца крајем октобра стигао је допис из Пореске управе да је дужна држави 6.750 динара јер је у марту примила два закаснеле плате, а које тако обједињене премашују износ од 60.000 динара и подлежу солидарном порезу.

Ова професорка клавира из Шапца, која је на породиљском одсуству још месец дана,  разорачарана је у државу која не води рачуна о трудницама и породиљама и што ни државу, ни Министарство финансија нити Пореску управу не интересује то што је реч о кумулативним исплатама, а не о реалној висини месечног примања.

 

Плата ми је, као и другим породиљама, каснила четири месеца и кад су ми у марту исплаћене две  одједном, износ је прешао лимит који подлеже обрачунавању солидарног пореза. Шокирала сам се. Написала сам Примедбу на Записник који ми је послат из Пореске управе на кућну адресу, али то наравно ништа не вреди. Не могу да прихватим овакву неправду. Прво ми је плата каснила, а морала сам и тад да живим од нечега, па сам позајмљивала новац… А сада не могу да добијем ни ону плату која ми, по закону, припада? Зар није обавеза државе да ми сваког месеца обезбеди плату коју сам зарадила? – пита се огорчена мајка из Шапца.

Како каже за портал „Бебац“, све ово ју је много потресло, а поготово сазнање да је Влада Србије о овоме обавештена, али да не реагује.

-Осећам се као да сам у Кафкином „Процесу“, само сам добила плаву коверту која доноси неправду али којој беспоговорно морам да се повинујем. Можда не могу да их спречим да ми неоправдано отимају иовако малу плату, али могу макар да разгласим, да људи виде како се држава односи према трудницама и породиљама, док на сва уста прокламује повећање наталитета – закључила је Зорана Мркић.

Заштитник грађана: Права су им прекршена вишеструко
Да је наплата солидарног пореза на заостале па кумулативно наплаћене зараде трудницама и породиљама неправична, незаконита и неправилна, Заштитник грађана Саша Јанковић упозорио је још у априлу, обавестивши о томе и премијера Александра Вучића, као и тадашњег министра финансија Лазара Крстића.

Јанковић је рекао да су „права грађана којима је наплаћен солидарни порез на кумулативно исплаћене заостале месечне приходе, прекршене вишеструко – прво кашњењем месечне зараде, односно накнаде због породиљског одсуства, што угрожава егзистенцију, а онда и неоснованим умањењем новчаног прихода због неправилне наплате пореза“.

У Покрајинском омбудсману тврде да су после бројних апела у указивања на, у овом случају незаконит рад Министарства финансија и Пореске управе, мишљења да постоји одсуство добре воље да се ово питање реши на правичан начин.

-Саветујемо оштећеним породиљама да искористе право  изјављивања приговора на записник, односно право на жалбу у случајевима када Пореска управа у поступку контроле утврђује обавезу, доношењем решења којим се налаже уплата на име “солидарног “ пореза. У жалби  треба указивати  на разлику између исплате појединачног прихода за календарски месец и кумулативне исплате заосталих прихода. Коришћење правних лекова је битно када се има у виду  пракса  према којој долази до заузимања нових, различитих ставова и мишљења у погледу тумчења појединих одредаба закона и тумачења намере законодавца – кажу за портал „Бебац“ у Покрајинском омбудсману.

Како кажу, за случајеве када је током претходних месеци дошло до “аутоматског” обустављања износа на име ове обавезе, породиље могу да покушају са захтевом да се, ретроактивно донесе решење о утврђивању ове пореске обавезе, на  које  касније може да се изјави жалба. Заштитници грађана закључили су да је отворено и питање могућности тужбе за накнаду штете од оног ко је скривио кашњење са исплатом и тиме породиљама нанео штету.

Извор: Бебац