Македонија: Од данас у Скопљу патролира тзв. гарда самопроглашене Илириде?

velika albanija

СКОПЉЕ – Гарда самопроглашене „републике Илириде“ од данас патролира свим местима у којима живе Албанци“, а њихов циљ је конфронација са свима који су, како се наводи, продали албанске интересе, објавио је портал tetova1.com, позивајући се на саопштење те организације.

Наводи се да ће штаб тзв. гарде имати полицијско обезбеђење у градовима који припадају „републици Илириди“, те да су њихови циљеви потпуно јасни.

 

„Сагласно интересима „републике Илириде“ дејствоваћемо све док наша платформа не уђе у Женевску конвенцију“, наводи се у саопштењу и додаје да је „република Илирида реалност коју нико нема право да саботира“, преноси овај портал.

Припадници гарде су, како се наводи, позвали грађане са којима ће се сретати да буду мирољубиви пошто, кажу, они немају намеру никоме да чине зло.

„Церемонијално“ проглашење албанске тзв. „републике Илириде“ извршено је усред Скопља, на платоу испред споменика Скендербегу, крајем септембра ове године, где је акт о оснивању прочитао самозвани председник, бивши посланик македонског парламента и лидер прве албанске странке у самосталној Македонији (ПДП) – Невзат Халили.

Самопроглашени „председник“ нове државе је рекао да је одлука о проглашењу Илириде донета на основу Устава САД где је наведено да сваки човек има право на самоопредељење. Додао је да захтев да Македонија функционише као држава са две републике почива на „примеру бивше федерације између Србије и Црне Горе“.

Халили је тада од премијера Македоније Николе гуревског затражио да „нареди парламенту да започне поступак за федерализацију Македоније“. На самом скупу у Скопљу иницијатори су отворили процес прикупљања потписа грађана за расписивање референдума о озваничењу формиране републике Илириде.

Иначе, на друштвеној мрежи Фејсбук тренутно постоји неколико страница специјализованих за „велику Албанију иза којих као администратори стоје лица из Македоније.

Паролама „Једна нација, једна земља, једна застава“ на социјалним мрежама се позивају Албанци да се прикључе групама које пропагирају великоалбанске идеје, пренео је македонски портал Тајм.

На једном од тих профила под називом „република Илирида“ Македонија се назива „земљом у којој се говори албански и где се малтретирају млади и стари“.

Симпатизери ове странице тврде да је у овој земљи све политика и да се нико не брине за „аутохтонце“, оне који подржавају пројекат „велика Албанија“. Осим из Македоније ове странице „лајкују“ грађани Косова и Метохије и Албаније.

„Комшије су нам се уселиле и сто година нас оставиле у дворишту. Натерале су нас да употребимо пушке и онда кажу да смо ратоборни“, наводи се у једном од коментара.

Страница обилује фотографијама и непримереним коментарима којима се вређају Македонци, као и мапа пројекта „велика Албанија“, која се обухвата делове територија Македоније, Црне Горе, Србије и Грчке.

На страници под називом „За републику Илириду“ Албанци се позивају да се у што већем броју појаве на тргу „Скендербег“, где је Хаљиљи прогласио независну „републику Илириду“.

Иза тзв. гарде „републике Илириде“ стоји извесни Хамди Ндрецај са надимком Пантер који на свом Фејсбук профилу поносно позира са оружјем и у друштву са „колегама“ из ОВК. Пантер је пореклом из Немачке а тренутно живи у Урошевцу, пишу скопски медији.

Политички аналитичар Сефер Тахири сматра да у ери глобализације и савремених комуникација социјалне мреже имају велику улогу у промовисању и афирмацији идеја и погледа који се сматрају етнонационалистичким.

По његовом мишљењу мреже могу да се злоупотребе и за подстицање нетрпељивости и међуетничког неповерења, као што је био „случај Кале“ и фудбалске утакмице репрезентација Србије и Албаније која је прошлог месеца у прекинута у Београду.

„Млади се преко Фејсбука организују за манифестовање тријумфализма над „другима“. За „Републику Илириду“ сматрам да има само декларативну подршку не толико масовну која се манифестује преко интернет комуникација. Сматрам да грађани не треба да се боје пошто Албанци немају артикулисану ни политичку ни етничку идеју о формирању „Илириде“, казао је Тахири.

Кочо Данај: Црногорски Албанци треба да се припоје природној Албанији

ПОДГОРИЦА – Председник Листе за Природну Албанију Кочо Данај изложио је платформу за уједињење Албанаца у региону у једну државу, „природну Албанију“, тврдећи да је то „понуда мира, а не рата“.

Он је изјавио је да је Влади Црне Горе послао отворено писмо у коме излаже детаље те платформе, која укључује и отцепљење неких делова те земље насељених Албанцима.

Текст писма је послао и подгоричком листу „Дан“, као и, како тврди, и владама Србије, Грчке и Македоније.

У њему се истиче да „ако Срби у Босни и Херцеговини могу да инсистирају на отцепљењу Републике Српске и њеном припајању Србији, онда могу и Албанци у Црној Гори да инсистирају на самоопредељењу и заједничкој будућности с матицом Албанијом“.

„Неки српски политичари, грчки, македонски или црногорски па и неки албански, плаше се да ће уједињење изазвати домино ефекат у региону. То није истина. У региону нема ниједне друге нације која је, практично, сусед самој себи“, наводи он.

„Конкретније, када прелазите гранични прелаз Хани и Хотит (Божај), који спаја Албанију и Црну Гору, улазите на албанску територију која се зове Тузи. Када прелазите Моринес, који спаја Косово са Албанијом, морате доћи на албанску територију. Када прелазите Елезит, који спаја Косово са Македонијом, опет ћете се наћи на албанској територији а када пређете Вотес, који спаја Грчку са Албанијом, налазите се свакако на албанском тлу. Дакле, где је ту домино ефекат“, објашњава своју теорију Данај и закључује – „нигде“.

Како је описао, албанска нација јединствен је случај на европском континенту, јер је „званична Албанија једина држава Европе која дуж својих граница има саму себе“.

Он такође критикује политичаре у региону који, када говоре о уједињењу Албанаца, говоре о „великој Албанији“, а реч је, уствари, по Данају, о „природној Албанији“, што значи у својим природним границама.

„То су границе које је објавила Валонска скупштина 28. новембра 1912. године. Што се тиче међународне заједнице, ја знам да она тражи мир и стабилност у региону, и зато је почела да подржава идеју о уједињењу Албанаца“, сматра Данај.

Он је навео и да „носиоци идеје природне Албаније не подржавају насиље, њихова је девиза дијалог са сваким, о свачему, тако да заговорници те идеје смирују регион, стабилизују ситуацију и доносе прилику да се стабилизују и друге државе, као што је БиХ“.

„Насупрот овоме, биће настављена дестабилизација региона јер ће радикалне снаге дејствовати“, оцењује овај албански политичар у Црној Гори.

По њему, природна Албанија значи и замену осовине Београд -Атина троуглом Београд -Тирана -Атина, након уједињења Косова и других делова албанских територија са матичном земљом, Албанијом.

Он је критиковао и то што Влада Црне Горе не даје Тузима, насељеним бројним Албанцима, статус општине, док такав статус даје Гусињу које има 1.700 становника, и које је пуно мање од места Тузи.

(Танјуг)