Већи католици од папе: САД повлачи, а Црна Гора шаље војнике у Авганистан

cg-hrvati-vojska

Руководство Црне Горе је, по свему судећи, изреку – “Већи католици од папe“ схватило буквално, па ће тако донијети одлуку да црногорске војнике и даље шаље у Авганистан, иако су се из те земље повукле регуларне јединице америчке и британске војске.

Савјет за одбрану и безбједност убрзо ће расправљати и највјероватније донијети Предлог одлуке да црногорски војници учествују у мисији у Авганистану, чији је назив “Одлучна подршка“ након чега ће коначну ријеч донијети Скупштина Црне Горе која ће, опет највјероватније, подржати предлог.

То је потврдио замјеник начелника генералштаба Војске Црне Горе пуковник Зоран Лазаревић, гостујући у емисији Радија Црне Горе “НАТО-инфо“, рекавши и да је Влада Авганистана, на бази досадашње сарадње, прихватила Црну Гору као оперативног партнера и у новој мисији.

“Одлучна подршка“ почеће 1. јануара 2015. године, предвиђено је да траје три године, а успоставља се након истека мандата мисији ИСАФ (крај 2014. године).

Успостављању нове мисије, како је Лазаревић саопштио, претходило је потписивање Билатералног безбједносног уговора између Авганистана и САД и СОФА Споразума између НАТО и Авганистана.

Према његовим ријечима, нова мисија ће суштински бити усмјерена на пружање подршке у раду и спровођењу обуке националне армије и других авганистанских снага безбједности.

Vojska-Crne-Gore2

Подсјећамо, члан скупштинског Одбора за безбједност и одбрану и посланик ДФ-а Предраг Булатовић казао је недавно да Црна Гора треба да повуче војнике из Авганистана.

Он сматра да је учешће црногорске војске у ИСАФ мисији било је беспотребно и Црна Гора би нови формат присуства НАТО снага у Авганистану требало да искористи и повуче се из те државе.

Булатовић је указао да је сада на дјелу спровођење одлуке са НАТО самита у Чикагу 2012. године о повлачењу трупа Алијансе из Авганистана и да су, по том основу, војници Сједињених Америчких Држава и Велике Британије напустили ту државу.

Коначну ријеч треба да саопшти Скупштина Црне Горе. Сматрам да Црна Гора ову прилику треба да искористи да се повуче из Авганистана“, рекао је Булатовић.

Војни аналитичар и члан Управног одбора „Покрета за неутралност“ Зоран Буквић подсјетио је на велике и непотребне трошкове учешћа Војске Црне Горе у борбеној мисији у Авганистану.

Учешће у пропалој мисији ИСАФ у Авганистану, за коју многи Американци мисле да рат није требало ни водити, Црну Гору је у 2013. години коштало 3.098.787 евра. У исто вријеме, за опремање војске утрошено је само 1.181.172 евра или 38 одсто средстава која су дата за ИСАФ мисију“, казао је Буквић „Новостима“.

Да за НАТО увек има пара, како је навео, говори и податак да је 2009. године склопљен уговор на 2,5 милиона евра са америчком приватном фирмом пензионисаних генерала МПРИ ради обуке војника за ИСАФ мисију у Авганистану.

Ван сваке памети је било давати толике паре, да би се официри и подофицири оспособљавали да изигравају стражаре у Авганистану“, каже Буквић.

ИН4С