Марко Ђурић: Очекујем да косовски Албанци пруже подршку и заштиту Србима у Метохији

marko-duric-aleksandar-vucic-rekonstrukcija-vlade-vlada-srbije-1363733811-285149

Директор Владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да очекује од представника политичких партија косовских Албанаца да пруже подршку и заштиту Србима у Метохији. Најављује нову школу у Клини.

Марко Ђурић је, током посете повратничком селу Видање у општини Клина, рекао да је за Србе у покрајини ситуација у Метохији најтежа и да очекује од представника политичких партија косовских Албанаца да пруже подршку и заштиту Србима, преноси Танјуг.

„Шаљемо поруку косовским Албанцима у Приштини, онима који данас одлучују и онима који ће сутра одлучивати, да уколико желе да имају учешће и подршку српске заједнице, морају ту подршку да заслуже подршком Србима на Косову и Метохији у њиховом настојању и борби да остану и опстану и живе нормално“, нагласио је Ђурић.

Напомиње да је нормализација односа заједничка политика у будућности извесна уколико сви покажу да су људи према онима који су најслабији.

Највећа одговорност за безбедност ових људи, за будућност нормализације односа је на носиоцима политичке моћи међу косовским Албанцима, оценио је Ђурић нагласивши да је Албанцима пружена рука, а да од њих очекује да Србима пруже безбедност, што је услов без којег се не може.

„Институције у Приштини, због будућности, нормализације односа, проблема који су огромни, а које можемо да решимо, треба да гледају да што боље сарађују са Србима и општинама где живи већинско српско становништво, али не само са њима, него са свим срединама у којима живе Срби због тога што је то једини пут за решавање проблема и излазак из кризе у који се хтели или не хтели вртимо читав низ деценија“, подвукао је Ђурић.

Истиче да се Србија не бави празном реториком, слањем тешких порука и речи, већ оних порука које могу да помогну  људима да живе безбрижније, безбедније и боље.

Ђурић је поновио да су на КиМ посебно рањива категорија деца и најавио је да ће деца српских повратника у метохијском селу Видање добити основнну школу.

Деца у Видању тренутно похађају школу у приватној кући којој је искључена електрична енергија у крајње неадехватним условима за извођење наставе.

„Овде у Видању деца похађају наставу у приватној кући, то је неприхватљиво. Ми морамо деци у Видању обезбедити да могу да уче, да имају услове као сва друга деца у Србији. Србија је овде да остане и ми ћемо деци у Видању обезбедити да као сва друга деца у било ком делу наше земље уживају у благодетима нормалног детињства, подвукао је Ђурић.

Директор Владине канцеларије за Косово и Метохију подсећа да је то дужност и обавеза, да то није лако извести јер постоје бројни административни проблеми пошто у општинској администрацији у Клини нема Срба, али да ће се изборитити и са тим проблемима и да ће ова деца добити школу.

Школу у Видању похађа 12 ученика од првог до осмог разреда.

(РТС)