Русија признала легитимност избора у Донбасу

novorusija-nova1

Москва сматра да су избори на југоистоку Украјине легитимни, саопштило је Министарство спољних послова Русије.

„Ми поштујемо вољу житеља југоистока. Изабрани представници су добили мандат за решавање практичних задатака везаних за обнављање нормалног живота у регионима“, каже се у саопштењу Министарства спољних послова, а преноси РИА „Новости“.

„С обзиром на то да су одржани легитимни избори крајње је важно предузети активне кораке у правцу успостављања стабилног дијалога између централне украјинске власти и представника Донбаса у оквиру споразума постигнутих у Минску“, цитира поменуто саопштење агенција ТАСС.

Обрађени су сви гласачки листићи. У ДНР је на изборима 2. новембра победио актуелни премијер ДНР Александар Захарченко, а у ЛНР актуелни лидер Игор Плотницки. На изборима за парламент ДНР већину гласова је добио покрет „Доњецка република“, на чијем челу је Захарченко, док је већину места у парламенту ЛНР добио покрет Игора Плотницког „Мир за Луганску земљу“ („Мир Луганщине“).

У УН су ови избори окарактерисани као бескорисни, а САД и ЕУ сматрају да се они косе са међународним нормама и споразумима из Минска.

Руска Реч