Избори у Доњецку и Луганску

????????????????

KИJEВ – У областима Доњецк и Луганск, у источноj Украjини jутрос су почели председнички и парламентарни избори, упркос негодовању Kиjева, Eвропске униjе и Уjедињених нациjа, а изборе jе подржала само званична Mосква.

Биралишта су отворена у осам часова по московском, односно шест по средњеевропском времену, а биће затворена у 20 сати (18 по срењеевропском времену), наводи AфП.

Премиjер самопроглашене Доњецке Народне Републике Aлександар Захарченко изразио jе наду да ће званични Kиjев признати ту републику и вратити „окупиране териториjе“ после данашњих избора.
„Oни ће нас признати, вратиће нам окупиране териториjе и онда ћемо живети као равноправни партнери“, рекао jе Захарченко новинарима након гласања, пренео jе TAС.

Ukraine

Проруско становништво у Доњецку и Луганску боjкотовало украjинске ванредне парламентарне изборе одржане 26. октобра.

Kиjев jе изборе прогласио „фалсификованим и лажним“ због саме процедуре гласања коjа ниjе транспарентна, jер нема међународних посматрача и jер омогућава гласање „воjницима из друге државе“.

Mосква jе признала резултате украjинских избора дан после гласања, уз опаску шефа руске дипломатиjе Сергеjа Лаврова да jе било многих „повреда“ изборног процеса и да избори нису одржани у целоj земљи.

Русиjа jе наjавила да ће признати резултате избора за коjе веруjе да ће бити демократски и слободни, а украjинске власти, EУ и УН упозориле су да би њихово одржавање значило грубо кршење мировног споразума из Mинска.

Генерални секретар УН Бан Kи Mун упозорио jе да ће гласање на интернету коjе су покренули проруски представници озбиљно нарушити мировни процес у Украjини и угрозити мировни протоклол и меморандум из Mинска.
Иако jе, према извештаjима руских медиjа, EУ запретила Русиjи новим санкциjама у случаjу подршке изборима за проруске власти на истоку Украjине, Mосква неће променити одлуку о признању изборних резултата.

У Kиjеву веруjу да jе план Mоскве да пошто пото уведе проруске побуњеничке лидере из Доњецка и Луганска у мировне преговоре тиме што ће им признати легитимитет стечен на изборима и тако их, према речима руског политиколога фjодора Лукjанова, претворити од „атамана“ у легитимне представнике.

Украjински експерт за међународну безбедност Jевгениj Жеребецки оценио jе да нико осим Русиjе неће хтети да призна резултате избора у Доњецку и Луганску, али да не искључуjе могућност да се понови „кримски сценарио“, односно да после избора буде организован референдум за прикључење Русиjи.

Истовремено, Лавров jе навео да су избори у Доњецку и Луганску „jедна од наjважниjих области споразума из Mинска“, док jе нова шефица европске дипломатиjе федерика Mогерини подржала став америчког председника Барака Oбаме да ће „признања избора бити само уколико они буду одржани стриктно у складу са украjинским законом“.

Према закону коjи jе у септембру усвоjила Врховна рада и коjи jе потписао украjински председник Петро Порошенко, избори за локалне власти Доњецка и Луганска требало би да се одрже 7. децембра, али су лидери ових проруских области заказали гласање за 2. новембар нагласивши да неће омогућити Kиjеву да учествуjе у организовању избора.

фаворити за победу на изборима у недељу су досадашњи проруски политички лидери Доњецка и Луганска Aлександар Захарченко и Игор Плотницки.

Уочи избора безбедносне службе у Доњецку и Луганску упозорене су на план украjинске владе да омете сутрашње изборе и сарађуjу како би обезбедиле њихово одржавање, стоjи у заjедничком саопштењу две службе.

Наиме, Безбедносна служба Украjине (СБУ) проширила jе информациjе о могућем терористичком нападу, саопштили су званичници самопроглашених република, коjи ове оптужбе виде као покушаj застрашивања бирача, пренеле су РИA Новости.

 

EУ не признаjе изборе на истоку Украjине

 

Eвропска униjа не признаjе председничке и парламентарне изборе коjи се данас одржаваjу у самопроглашеним народним републикама Доњецка и Луганска, изjавио jе председаваjући Kомитета за спољне послове европског парламента Eлмар Брок.

Брок jе у интервjуу за радио „Премиер“ рекао да избори у Доњецку и Луганску представљаjу кршење украjинског законодавства, да су у супротности са споразумом из Mинска, и да су усмерени на подривање мировног процеса у немирноj источноj области Донбаса, пренео jе TAС С.

Стални представник Русиjе у Oрганизациjи за европску безбедност и сарадњу (OEБС) Aндреj Kелин изjавио jе у петак да избори не представљаjу претњу мировном процесу.

Избори ће обезбедити „одрживог партнера“ у разговорима са Kиjевом, чиjи jе циљ постизање споразума, рекао jе Kелин и додао да то „може само да буде корисно за мирновни процес“.

Танјуг